Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Руската централна банка обмисля намаляване на лихвата си със 100 базисни пункта

Това би направило основната институционална лихва 4,5%

Руската централна банка обмисля намаляване на лихвата си със 100 базисни пункта

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Централната банка на Русия ще обмисли намаляване на основния си лихвен процент със 100 базисни пункта през юни, заяви в петък управителят на институцията Елвира Набиулина. Така тя  открехна вратата за по-голямо намаление, отколкото пазарът очакваше, докато страната се бори с последиците от новия коронавирус, предава Ройтерс.

Русия е изправена пред дълбоко икономическо свиване през тази година, тъй като коронавирусната пандемия и блокадите възпрепятстват бизнес активността. Това кара банката да предприеме повече съкращения на разходите за кредитиране, след като намали основната си лихва от 6% до 5,5% на 24-и април.

"Ако ситуацията се развие така, както е в момента, опцията за понижаване на лихвите със 100 базисни пункта определено ще бъде разгледана сред другите алтернативи", заяви Набиулина по отношение на заседанието на борда на централната банка, насрочено за 19-и юни.

Още по темата

Това би направило основната лихва 4,5%. Икономистите очакваха това ниво да бъде достигнато едва в края на 2020 г.

Набиулина каза, че брутният вътрешен продукт на Русия може да се свие с 8% на годишна база през второто тримесечие. Частично възстановяване на дейността е възможно през третото тримесечие, ако мерките срещу вируса бъдат облекчени през юни, заявиха от  централната банка през тази седмица.

Говорейки за банковия сектор, Набиулина заяви, че руските кредитори ще отчетат спад в печалбата през 2020 г., защото лошите кредити вероятно ще достигнат своя връх или през втората половина на тази година, или в началото на 2021 г.

За да подкрепи допълнително банковата система, централната банка заяви, че ще вложи повече ликвидност чрез търг за репо-сделки с матуритет един месец в края на май и аукцион за репо-сделки с матуритет една година в края на юни.

 

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Илияна Йотова призова за оставката на Деница Сачева