IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС глоби Ирландия и Румъния заради законодателството за прането на пари

Двете страни са забавили с 2 години привеждането в съответствие с правилата на ЕС на националните си законодателства

21:12 | 16.07.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ирландия беше глобена с 2 милиона евро, а Румъния – с 3 милиона евро, забавяне и непълно прилагане на правилата за пране на пари и финансиране на тероризъм в съответствие със законодателството на Европейския съюз (ЕС).

Това постанови днес Съдът на ЕС, предава Bloomberg.

Глобата за Румъния е по-малка в сравнение с поисканите от Европейската комисия (ЕК) 4,5 милиона евро. Съдът каза, че е взел предвид последните икономически тенденции при определянето на глобата.

Съдиите подчертават в решението си, че и двете страни са забавили с 2 години привеждането на законодателството си за пране на пари в съответствие с европейското. Срокът е бил юли 2017 г., Румъния е приключила с това през юли 2019 г., а Ирландия – декември 2019 г.

„И двете държави-членки не успяха да транспонират изцяло, в рамките на предписания период, директивата за предотвратяване на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма“, казва се в решението. Правилата бяха приети през 2015 г., а на страните членки беше даден 2-годишен срок да променят националните си законодателства.

Тези правила доведоха до засилване на надзора над банките, юристите, счетоводителите и наложиха повече прозрачност за собствениците на дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
Кому е нужно такова законодателство, след като подобно понятие "пране на пари" е напълно измислено и обслужва полицейските и силови структури, които искат да ровят безпрепятствено по сметките на фирми и граждани (под предлога за пране на пари), да следят преводите, да натискат и заплашват фирми и физически лица. У нас това го прави Данс и Конпи, а прокуратурата внася измислени обвинения срещу много лица по тези правни норми. Тези норми не трябва да съществуват в законодателството. Това е част от репресивното законодателство, което е и една от причините за днешните протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още