IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булгартабак - Холдинг“ продава дела си в две дружества и един имот

Компанията предвижда да направи организационни промени в холдинговата структура, както и промени в притежаваните от нея активи

17:24 | 17.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Булгартабак - Холдинг“ АД продава мажоритарния си дял в две дружества и един недвижим имот със складови бази в Асеновград, за да оптимизира структурата на компанията, става ясно от поканата за насроченото на 8 декември общо събрание на акционерите.

Дружеството предвижда да направи организационни промени в холдинговата структура, както и промени в притежаваните от него активи като акционерни участия и недвижими имоти.

Първата сделка, предложена за гласуване, е продажбата на мажоритарния пакет акции от капитала на „Хасково - Табак“ АД (в ликвидация) в полза на „Благоевград-БТ“ АД. Предмет на сделката са а 982 687 броя поименни безналични акции, предсталвяващи 93,25% от капитала на дружеството.

„Благоевград – БТ“ АД е оперативно дружество в групата „Булгартабак“, а „Хасково – Табак“ АД (в ликвидация) не извършва търговска дейност, същото е в процедура по ликвидация и притежава материални активи – терени, производствени сгради и складове, чиито управление и поддържане изискват финансов ресурс.

Чрез сключването на договора за продажба на акции „Булгартабак - Холдинг“ АД ще прехвърли на „Благоевград-БТ“ АД собствеността върху акциите в капитала на „Хасково– Табак“ АД (в ликвидация), като по този начин ще се довърши преминаването на холдинговата структура от хоризонтална във вертикална (останалите дружества от структурата „Плевен – Булгартабак“ ЕАД и „София – Булгартабак (София- БТ)” АД също са собственост на „Благоевград – БТ“ АД).

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
От една страна холдингът ще се освободи от част от задълженията си, свързани с контрола върху дейността на хасковското дружество, като съответно ще се намалят административните разходи. От друга страна „Благоевград-БТ“ АД ще има възможност много по-ефективно да осъществява контрол върху управлението на активите и на разходите на „Хасково– Табак“ АД, се посочва в мотивирания доклад на Съвета на директорите.

 „Булгартабак – Холдинг“ продава и своя мажоритарен дял в капитала на „Шумен – Табак“ АД, където притежава 368 060 броя поименни безналични акции, представляващи 85,60% от капитала на дружеството. Същевременно компанията е мажоритарен акционер в капитала на „Благоевград – БТ” АД (купувача), притежаващ 97,36% от акциите в капитала на същото дружество.

Третата сделка, чакаща одобрение, е прехвърляне на собствеността на недвижим имот в гр. Асеновград с площ от 105 203 кв.м. ведно с построените в имота сгради (складова база) отново на „Благоевград-БТ“ АД.

Чрез сключването на договора за продажба на имота холдингът ще се освободи от част от задълженията си, свързани с поддръжката и управлението му, като съответно ще се намалят административните разходи.

От началото на годината акциите на „Булгартабак – Холдинг“ поевтиняват с 12,7% при пазарна капитализация от 40,52 млн. лв.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още