IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на „Биодит“ ще бъде на 21 януари 2021 г.

Предлагането ще се счита за успешно при записване на най-малко 250 хил. акции

17:57 | 21.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новата година за българския капиталов пазар ще започне ударно. Първично публично предлагане на пазара за растеж BEAM, с което ще бъде увеличен капитала на технологичната компания „Биодит“ АД, ще се проведе на 21 януари, съобщи дружеството.

На аукциона ще бъдат предложени до 1 млн. акции на компанията - обикновени, поименни, безналични акции, всяка с номинална и емисионна стойност от 1 лев.

В случай, че всички акции от увеличението бъдат записани, капиталът на дружеството ще се увеличи до 13 820 583 броя акции, като всички издадени книжа ще бъдат допуснати за търговия на пазар BEAM.

Предлагането ще се счита за успешно и капиталът ще бъде увеличен, ако са записани и платени не по-малко от 250 хил. акции - минималният размер на емисията.

Всяко лице може да запише най-малко 1 брой акция от предлаганите. Инвеститорите, които желаят да запишат акции, могат да подадат нареждане (поръчка) за записване на акции най-късно до края на call-фазата на IPO аукциона на 21.01.2021 г. Записването на нови акции се извършва чрез подаване на нареждане до упълномощения инвестиционен посредник „Карол“ АД или до друг инвестиционнен посредник - член на „Централен депозитар“ АД.

Могат да бъдат подавани два вида нареждания (поръчки) – лимитирана и пазарна. Приоритет на изпълнение на пазарните поръчки е времето на тяхното въвеждане, докато за лимитираните поръчки приоритет е цената. Пазарните поръчки се изпълняват с приоритет пред лимитираните поръчки. Предлагането ще продължи до изчерпване на количеството предлагани акции в рамките на аукциона.

Очаква се резултатите от предлагането да бъдат оповестени на 26 януари.

За какво ще бъдат използвани набраните средства?

През следващите 12 - 18 месеца усилията на “Биодит” АД ще бъдат насочени към увеличение на продажбите и затвърждаване на позицията на пазарен лидер в сферата на биометрията на българския пазар и активно навлизане в различни европейски пазари чрез предоставяне на високотехнологични продукти за контрол на достъпа и работно време, посочиха от компанията. 

За последните 18 месеца компанията успя да придобие пазарен дял от около 4 % в сектора на производствени предприятия с персонал над 100 служителя в България. Дневно между 10 000 – 20 000 хиляди работници използват високотехнологичните продукти и биометричните системи на дружеството за контрол на достъп и работно време. Като знак за дългосрочната перспектива за развитие на “Биодит” АД, нейният мажоритарен собственик заяви, че няма да продава дялове от компанията в следващите 24 месеца.

Българският технологичен стартъп „Биодит“, за чието предстоящо първично публично предлагане писа първи Investor.bg през лятото на 2018 г., обяви, че ще търси до 2,42 млн. лева от капиталовия пазар при първия си опит да се листне на борсата, но Комисията на финансов надзор (КФН) не одобри проспекта му, защото не призна политиката на амортизация на основния актив на дружеството му в отчета за 2018 г.

Основният актив на компанията е интелектуална собственост, която е оценена на 4,2 млн. евро и е регистрирана в Патентното ведомство на България. 

Заради забавянето с излизането на капиталовия пазар компанията междувременно реши да набере рисков капитал, за да изпълнява плана си за разширяване.

„Биодит“ разработва и произвежда биометрични системи. Стартъпът специализира в устройства за контрол на достъп и работното време, както и единствената по рода си биометрична сиситема за превенция на автомобилна кражба – CarSec. 

Свързани компании:

Биодит АД - временна емисия(BDT1)

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още