Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Кепитъл Консепт стана и лидер по оборот на БФБ в понеделник

"Днес сделки за над 1 милион лева с пазарния лидер с 12 милиарда капитализация. Време е за промени в SOFIX", коментира иронично Владислав Панев

Кепитъл Консепт стана и лидер по оборот на БФБ в понеделник

Кепитъл Консепт Лимитед АД вече е лидер на БФБ не само по пазарна стойност (12,9 млрд. лв. от почти месец), но и по оборот с реализираните 1 млн. лв. по време на борсовата сесия в понеделник.

Това предизвика редица коментари, като Владислав Панев, Председател на Съвета на директорите на УД "Скай - управление на активи" АД написа във Facebook: “Днес сделки за над 1 милион лева с пазарния лидер с 12 милиарда капитализация. Време е за промени в SOFIX”. Малко по-късно той допълни: „Като се замисля, 1 млн. лева е колкото е нужно за един инвеститор да кандидатства за постоянно пребиваване в България. Дали пък първият китаец не е минал днес през схемата?“.

Колегата журналист от в. "Капитал" Николай Стоянов подхвърля иронично: „Е нормално - днес има хубав отчет: 0 приходи и 83 хил. лв. разходи... Загубата пада наполовина“.

Самият брой акции на дружеството е впечатляващ - общо 2 151 467 000, или над 2 млрд. броя, като те са издадени срещу вземания по договор за покупко-продажба на акции от „България Дивелопмънт /Холдингс/ Лимитед“ ЕАД.

Проектът зад Кепитъл Консепт Лимитид АД е известен като „българския Лас Вегас“.

Не за първи път имаме нов лидер по пазарна капитализация, и то за кратки срокове. През 2012 г. това беше Енергони АД с 1,763 млрд. лв., изпреварвайки Сибанк и БТК със съответно 877 млн. лв. и 866 млн. лв.

Основните активи на Енергони бяха патенти в областта на възобновяемите енергийни източници, които обаче се оказаха с надута оценка и дружеството дори не можеше да си плаща наема за офиса на бул. "Цариградско шосе" в София.

В топ 3 по пазарна капитализация са още ПИБ АД с 605 млн. лв. и Софарма АД със 575 млн. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
БФБ с 3% ръст на оборота през ноември, но от търговия с облигации