IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Първа инвестиционна банка леко расте през тримесечието

На среща с миноритарните собственици банката обяви и засилване кредитирането към ритейла и бизнеса

16:05 | 15.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: ПИБ</em></p>

Снимка: ПИБ

Печалбата на Първа инвестиционна банка се увеличава леко до 62,2 млн. лв. към края на третото тримесечие на годината, което представлява ръст от 1,63% на годишна база. Това стана ясно на среща на банката с миниторитарните собственици.

За третото тримесечие активите на Fibank нарастват с 363 млн. лв, или 4,1%, а от началото на годината ръстът е от 591 мн. лв, или 6,8%.

През тримесечието банката увеличава своите позиции във всички сегменти на пазара като ръстовете, които реализира, са над средните за банковата система в България, заяви главният финансов директор на банката Живко Тодоров.

Кредитирането към ритейла и бизнеса също нараства с бързи темпове.

Що се отнася до портфейлите с потребителски и жилищни кредити, и тук банката бележи ръст съответно от 37 млн. и 36,5 млн. лв. на тримесечна база.

При кредитирането към бизнеса за третото тримесечие се вижда увеличение от 129 млн. лв., а от септември 2017 г. до септември 2018 г. ръстът е от 327 млн. лв.

По време на срещата присъстващите миноритарни акционери имаха възможност да обсъдят с ръководството на банката важни за тях теми, като възможността за разпределяне на дивидент и очакваните резултати от предстоящата оценка на качеството на активите на банките.

Финансовият директор сподели още, че банката работи от четири години с водещата консултантска компания в международен мащаб - Bain&Co по дерискинг и управление на активите, като съвместната работа ще покаже добър ефект при резултатите на банката на предстоящите стрес тестове.

Fibank вече e разработила в сътрудничество с Bain&Co тригодишен план за намаление на дела на необслужваните кредити и към настоящия момент заложените в него цели се изпълняват в предвидените срокове.

Банката прилага и корпоративни практики в корпоративното управление и управлението на риска, които са наложени вследствие на дългогодишното й сътрудничество с Международната финансова корпорация (IFC).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още