IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Сирма" може да разпределя до 40% от печалбата си без съгласие на кредиторите

Силно конкурентната и бързо развиваща се ИТ индустрия не позволява спиране на инвестициите, заяви Станислав Танушев, ДВИ на компанията

19:56 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Редактор
"Сирма" може да разпределя до 40% от печалбата си без съгласие на кредиторите

"Сирма груп холдинг" АД е публично дружество от 2015 г. и продължава да фокусира внимание върху себе си.

Консолидираният отчет за деветмесечието на 2019 г. показа увеличение на нетната печалба чрез придобиването на дял в "Онтотекст" АД, което намали печалбата за малцинственото участие. Повишението на нетната печалба от 50% до 4,9 млн. лв. обаче не можа да повиши цената на акциите на дружеството.

След публикувания вчера материал за отчета на компанията, потърсихме директора за връзка с инвеститорите (ДВИ) на "Сирма" Станислав Танушев, за кометнар.

Г-н Танушев, кои са миноритарните акционери в "Онтотекст" АД и съгласни ли са с прехвърлянето на търговското предприятие?

Миноритарните акционери в Онтотекст са 11 физически лица, бивши/настоящи служители на „Онтотекст“АД. Решението за продажба на търговското предприятие е взето от Общото събрание на акционерите на дружеството, част от което са и тези акционери.

В "Онтотекст" остават 21 млн. лв. ДНМА (дълготрайни нематериални активи), те ще бъдат ли обезценени, тъй като не носят приходи?

Няма такива ДНМА. Има вземания от свързани лица за 21 млн.лв., които ще бъдат преобразувани в инвестиция в "Сирма Ей Ай" ЕАД.

"Сирма груп холдинг" има превес на текущите пасиви над текущите активи на консолидирана база, има и допълнителни банкови кредити, които са нетекущи, но сроковете им текат, доколко сте зависими от рефинансиране от банките?

Ниска зависимост, може би по-точно „особено ниска“ зависимост спрямо стандартите на пазара за нашата индустрия.

Доколко банките са склонни да разпределяте дивидент или да правите обратно изкупуване на акции?

Банките са съгласни до 40% от нетната печалба да се разпределя като дивиденти, без да е необходимо тяхното изрично съгласие.

Защо се запазват разходите за персонала, означава ли това, че няма вече ръст в заплатите или на мястото на напуснали високоплатени са назначени нови с по-ниска квалификация и заплащане? Лесно ли намирате персонал?

Променена е бонусната политика по фирми, бонусите не се заплащат на шестмесечие, а годишно.

Колко са капитализираните разходи за деветмесечието и каква би била печалбата без тях?

Капитализираните разходи са 1,736 млн. лв.

Какъв би бил паричният поток, ако не правите инвестиции, за колко време ще можете да погасите кредитите, ако направите компанията "дойна крава" или конкуренцията ви задължава да инвестирате, за да останете в бизнеса. Колко задължени сте да инвестирате?

Силно конкурентната и бързо развиваща се ИТ индустрия не позволява спиране на инвестициите. При нормален режим на работа инвестиционните кредити ще бъдат обслужвани и погасени в сроковете по съответните договори за инвестиционен кредит, а овърдрафтите - съответно на техните падежи в рамките на една година.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още