IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма с 22% ръст на продажбите през май на годишна база

Заради слабите първи четири месеца обаче повишението от началото на годината е само с 1%

08:44 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аптеките SOpharmacy са основна част от стратегията за растеж на групата.<em> Снимка: Софарма АД</em></p>

Аптеките SOpharmacy са основна част от стратегията за растеж на групата. Снимка: Софарма АД

„Софарма“ АД отчита 22% ръст на продажбите през май на годишна база, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Значително по-силен е ръстът в износа - с цели 36%, докато плюсът на продажбите на вътрешния пазар е от само 1 на сто.

През първите пет месеца на годината приходите от продажби на продукция се увеличават с 1% спрямо същия период на 2018 година. Отново по-добре се представят продажбите в чужбина, които растат с 11 на сто, докато на вътрешния пазар има спад от 13 на сто. Причината е в по-слабите първи четири месеца на годината.

Добрите продажби през май са обявени дни преди редовното годишно общо събрание на акционерите на „Софарма“ АД, насрочено за 7 юни 2019 г. На него е предвидено да не бъде разпределян допълнителен дивидент за 2018 г., освен вече разпределените 5 стотинки брутно на акция. Но пък акционерите, разбира се, може да решат друго. Събранието е от 11 часа.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Също на 7 юни 2019 г., но от 14:30 ч., ще се проведе и общото събрание на „Софарма Трейдинг“ АД, основното дъщерно дружество на „Софарма“ АД.

Акцентите са пореден четвърти годишен дивидент от 0,3 лв. брутно на акция за „Софарма Трейдинг“ АД и увеличение на капитала с до 7,1 млн. нови акции.

Възможно е липсата на дивидент при „Софарма“ АД да бъде оправдана именно с планираното участие в увеличението на капитала на „Софарма Трейдинг“ АД. То вероятно е с цел подкрепа на експанзията на компанията, която планира да разпредели по-голяма сума за дивидент за 2018 г., отколкото е консолидираната ѝ печалба. Експанзията се изразява основно с развитието на дистрибутор в Сърбия и аптечна мрежа в България.

Денят се очертава като наситен със събития за акционерите на дружествата, като между двете събрания ще бъде традиционната неформална среща с акционерите.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по една акция в капитала на „Софарма“ АД и „Софарма Трейдинг“ АД.
 

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още