Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX изпрати най-лошия си ден от четири месеца насам

SOFIX изпрати най-лошия си ден от четири месеца насам

SOFIX изпрати най-лошия си ден от четири месеца насам

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Макар вчера индексите на Българска фондова борса да останаха встрани от случващото се по света, в четвъртък се наблюдават сериозни разпродажби и у нас. Така сривът на световните борсови пазари се отрази неблагоприятно и върху родния капиталов пазар, макар и с ден закъснение.  

Бенчмаркът на сините чипове SOFIX изтри 1,35% от стойността до 609,09 пункта, изпращайки най-лошия си ден от средата на юни насам. По-широкият показател BGBX40 се понижи с 1,25% до 119,27 пункта. Секторният BGREIT се размина с по-малка загуба – от 0,49% до 117,30 пункта. Равнопретегленият BGTR30 се придвижи на червена територия с 1,46%, затваряйки на ниво от 507,92 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 2,098 млн. лв. след сключени 464 сделки с 47 емисии. Около половината от оборота обаче дойде от една сделка с държавни ценни книжа в евро с падеж 29 септември 2025 г. на стойност малко над 1 млн. лв.

На пазара на акции най-голяма активност имаше по позицията на „Химимпорт“ АД, което донесе оборот от малко над 348 хил. лв. Следваше го „Софарма“ АД – 250,9 хил. лв.

В рамките на сесията в четвъртък най-много поскъпнаха държавните ценни книжа - с 0,9%. „Химимпорт“ АД отчете ръст в цената на книжата си с 0,5%.

Най-губещото дружество за деня е „Трейс Груп Холд“ АД, чиито акции поевтиняха със 7,5%. „Монбат“ АД и ТБ „Първа инвестиционна банка“ АД регистрираха спад в стойността на книжата си съответно с 5,2% и 3,3%. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX нарасна с малко под 1% за седмицата