IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се сви повече от очакваното

Американската икономика е набрала инерция в края на миналата година

16:54 | 24.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David Swanson/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Swanson/Bloomberg

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се е свил малко повече от очакваното, което е сигнал, че пазарът на труда в страната набира инерция, пише Ройтерс.

Броят на заявленията в седмицата до 19 февруари е достигнал 232 хил., което е понижение от 17 хил. заявления, показват сезонно изгладените данни на министерството на труда на САЩ. За сравнение – очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за брой от 235 хил. молби.

В седмицата до 12 февруари заявленията за помощи са нараснали, което според икономистите се дължи на седмичната волатилност на данните и забавения ефект от зимните бури по-рано през месеца.

На фона на рекордното ниво от 10,9 млн. новооткрити работни места в края на декември, броят на освободените служители е минимален, а икономистите прогнозират, че молбите за помощи отново ще са под 200 хил. броя в следващите седмици. Последният път, когато те бяха на такова равнище, бе в началото на декември 2021 г.

Много представители на Федералния резерв смятат, че условията на пазара на труда са много близо до или вече са достигнали пълна заетост.

Молбите значително са намалели от рекордния връх в началото на април 2020 г. от 6,149 млн. заявления. Затегнатите условия на пазара на труда подпомагат ръста на заплатите, който допринася за високата инфлация.

Нарастващите заплати и подсилената сигурност на работните места би трябвало да подпомогнат потреблението и да запазят икономическия ръст дори когато Фед започне да повишава лихвите в опит да озапти инфлацията. Очакванията са централната банка на страната да започне серия от лихвени повишения на следващото си заседание през март, като икономистите прогнозират седем повишения през 2022 г.

Друг доклад от министерството в четвъртък показа, че ръстът на американската икономика се е ускорил през последното тримесечие на 2021 г. Тогава брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал със 7,0% на годишна база. Това е леко повишение спрямо първоначално изчисления ръст от 6,9%. За сравнение – през третото тримесечие американската икономика се е разширила с 2,3 на сто.

Изглежда обаче, че тази икономическа инерция е избледняла през декември на фона на нарасния брой на новозаразените, предизвикан от омикрон варианта на коронавируса. Икономическата активност се е възстановила след преминаването на зимната вълна на заразата.

През януари продажбите на дребно са нараснали, а бизнес активността се е възстановила през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още