IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Възстановяването на Германия трябва да започне през второто тримесечие

Издаването на съвместен дълг „логично“ би изисквало по-задълбочена европейска интеграция, поясняват от централната банка

15:08 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика трябва да започне да се възстановява през второто тримесечие, тъй като мерките, наложени за ограничаване на пандемията, постепенно биват премахвани, прогнозират от Бундесбанк в понеделник, цитирани от Bloomberg.

Въпреки това бизнес активността вероятно ще остане под нивото, отчетено през първите три месеца на годината, когато Германия претърпя най-голямото си свиване през последното десетилетие, заяви централната банка в месечния си икономически доклад за най-голямата икономика в Европа.

Въпреки че частните разходи и инвестиции пострадаха лошо от блокадата, строителната индустрия изглежда сравнително здрава. Финансовите разходи също дават положителен тласък, заявиха от Бундесбанк.

„В момента има много неща, които предполагат, че общият икономически импулс ще се подобри през второто тримесечие, тъй като ограниченията се премахват и възстановяването ще започне”, се казва в доклада. „Но степента на несигурност относно бъдещото икономическо развитие е много висока“, смятат от баката.

Германия постепенно излиза от пандемичната си хибернация, като ресторантите, училищата и фабриките отварят отново врати в цялата страна и мащабът на икономическите щети става очевиден. Според доклада около шест милиона служители са получили държавна помощ през април.

Правителството на страната се опитва да помогне на бизнеса със стотици милиарди евро безвъзмездни средства, заеми и кредитни гаранции. Пандемията подчертава значението на солидните публични финанси за справяне със спада на данъчните приходи и увеличените разходи за помощ на компании и служители, съобщиха от Бундесбанк.

„Германия може да се справи с тези предизвикателства поради значителната свобода на действие, създадена преди кризата“, се казва в доклада. „Когато ограниченията бъдат премахнати и фискалната стабилизация и икономическото развитие започнат публичните финанси до голяма степен автоматично ще се подобрят отново“, пише в документа.

За да рестартира икономиката след блокадите, правителството работи върху нови стимулиращи мерки. От Бундесбанк подчертаха, че програмата трябва да бъде целенасочена и временна, а самата институция може да обмисли мерки, насочени към борба с изменението на климата и дигитализиране на икономиката.

Германската централна банка посочи евтините заеми от европейския спасителен фонд ESM и трансферите от бюджета на ЕС като добри форми на солидарност. От друга страна, издаването на съвместен дълг „логично“ би изисквало по-задълбочена европейска интеграция, поясняват от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още