Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ може да наводни пазара с кеш заради германските ДЦК

Централната банка ще трябва почти да удвои своята свръхликвидност до над 3 трлн. евро, за да поддържа доходността на германските ДЦК на рекордно ниското ѝ ниво

ЕЦБ може да наводни пазара с кеш заради германските ДЦК

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да се наложи да наводни икономиката с рекордно количество пари в брой, за да отговори на инвеститорските очаквания за доходността по германските държавни ценни книжа.

Много държавни облигации на страни в еврозоната поскъпнаха до едни от най-големите си върхове за годината във вторник, след като доходността спадна до рекордно ниски стойности. Причина за това стана намека на управителя на ЕЦБ Марио Драги, че е възможно да бъдет предприети нови мерки за стимулиране на икономиката в опит да се подпомогне на инфлацията.

Тази намеса обаче ще дойде на определена цена. Централната банка ще трябва почти да удвои своята свръхликвидност до над 3 трлн. евро, за да поддържа доходността на германските ДЦК на рекордно ниското ѝ ниво от тази седмица от -0,328%. Това прогнозират от BNP Paribas, цитирани от Bloomberg.

ЕЦБ ще трябва да увеличи свръхликвидността с 1,4 трлн. евро, което може да постигне като поднови покупката на активи за над 55 млрд. евро на месец в рамките на две години, посочва стратегът Ерик Ойноян. За да постигне това, ЕЦБ трябва да увеличи тавана за покупка на индивидуални облигации, който националните централни банки могат да купуват, до 50% от 38% (процент от дълга на всяка държава - бел. ред.)

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
ratten до: Sandy
преди 4 седмици
санди, въртиш сучеш, все си идваш накрая на болката - да живееш при мама а не в собствен дом.
1
 
10
 
5
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Българските баМки няма повече да се съобразяват с част от политиките на ЕЦБ, щот кеша в тях от десетки милиарди вече се стопи по раздадените безразборно кредити, които после ще се чудят как да си ги събират. В съвсем скоро време ще бъдат принудени да вдигат лихвите по депозитите нагоре, бавно, но нагоре, за да привлекат свежи пари. Тогава много от тия дет накупиха имоти на безбожни цени, ще лежат по очи и ще реват. Част от бизнеса ще капитулира, а там вече става въпрос за доста пари, заради които някои няма да го преживеят. Едни ще се разболеят, други ще получат инфаркт, инсулт или пък ще се самоубият. Така беше и след 2007, но правителството нареди на медиите да покрият хилядите поболели, измрели и самоубили се нещастници. Така става, когато алчността надделее. Така се получава, когато желанието за печалба замъгли разума.
2
 
5
 
4
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Нещата в еврозоната се насочват към познатата ни от 30 -те години на миналия век ВАЙМАРСКА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ!!!

Помним кого доведе тя и какво се случи после със света.

Доброто в случаят е, че ДРАГИ е ПЪТНИК и ако местото му бъде заето от НЕМЕЦА Вайдман, то тогава ще има "СБОГОМ КОЛИЧЕСТВЕНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ , СБОГОМ НУЛЕВИ ЛИХВИ" !!!!!

КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ПОДОБНА ПРОМЯНА У НАС Е ЯСНО - няма да има къщи за гости и разни "усвоени" по неясен начин ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ изсипвани от ЕЦБ на Драги.

КРАЯТ НА ЕРАТА ДРАГИ ПРОДЪЛЖИЛА ОСЕМ ГОДИНИ ИДВА !!!
10
 
4
 
3
s3
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Ами да печатат, сега и без това ЕНП-то ни управлява, т.е. добре е за нас. Ако следващия мандат дойдат други да управляват, тогава те ще му мислят, а народа ще разбере че при ЕНП-то е било добре и пак ще управлява по-нататък.
4
 
43
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Тия там си печатат ли печатат.. пък на нас обясняват как трябва всеки да живее според чергата си и да не взима заеми.

Реално това печатане ни ограбва.. щото там си раздават едни пари на корем.. а ние трябва да работим за тях.

Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите