IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуална рецесия изглежда все по-близо, но как ще й отговори Европа

Икономистите от Morgan Stanley и Berenberg очакват брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие през първата половина на годината

17:31 | 09.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната може да се насочи към първата си рецесия за последните седем години, тъй като коронавирусната епидемия оказва все по-голямо влияние върху бизнеса и доверието на потребителите, информира Bloomberg.

Икономистите от Morgan Stanley и Berenberg очакват брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие през първата половина на годината. Във Франция централната банка сега прогнозира, че производството ще нарасне едва-едва през първото тримесечие, като няма да успее да се възстанови от това, което беше сметнато за временно свиване през предходните три месеца.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер изтъкна безпокойството си, като заяви, че Европа се нуждае от „призив към оръжие“, за да защити и без това отслабената икономика.

„Искам силен, масивен, координиран отговор“, заяви льо Мер по радио „Интер Интер“, след като централната банка намали прогнозите си за икономическото разрастване на страната през това тримесечие до 0,1% от 0,3%. ф ф

Понижените оценки са направени на фона на сривовете на финансовите пазари, които не са се наблюдавали от края на световната финансова криза през 2008 г. Това означава мрачен старт на седмицата за ръководството на Европейската централна банка. Членовете на Управителния съвет ще се срещнат във Франкфурт в четвъртък, за да обсъдят отговора си на затрудненията пред икономиката. Федералният резерв на САЩ вече действа, с неочаквано намаляване на лихвените проценти през миналата седмица и някой анализатори очакват ЕЦБ да предприеме същия ход. „ЕЦБ не може да попречи на икономиката на еврозоната да се свие, но сигнализирането за готовност за действие е от съществено значение“, завиха икономисти на Bloomberg.

Но намаляването на лихвените проценти и широките фискални разходи не са ефективен начин за справяне с икономическия спад от коронавируса, според бившия управител на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия Мървин Кинг.

„Този вирус и неговото икономическо въздействие няма да бъдат заличени само с намаляване на лихвите или фискална експанзия“, каза той и добави: „Това изисква много по-целенасочени действия“.

„Въпреки че ще има значителни икономически разходи за справянето със заразата, последствията могат да бъдат ограничени до краткосрочен план“, добави Кинг.

„Трябва да работим върху стимулиращ план с фискални и бюджетни мерки и намаляване на данъците, така че когато епидемичната криза приключи, да можем да възстановим икономическата машина“, заяви от своя страна льо Мер.

Вирусът е поредният удар за втората по големина икономика в еврозоната, след като  продължителните обществени стачките доведоха до свиване на производството в края на 2019 г.

„Това забавяне е потенциално тежко, но временно“, заяви гуверньорът на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало.

Един от основните проблеми на настоящото положение е потенциалът за значително понижаване на потребителското търсене, ако хората си останат у дома. Разходите на домакинствата поддържаха много икономики през 2019 г. по време на затрудненията в сектора на промишленост, така че загубата на тази подкрепа е огромен удар. ф ф

От Morgan Stanley намалиха прогнозата си за растеж на еврозоната през 2020 г. до само 0,4% от 0,9%.

Икономистите на Berenberg прогнозират рецесия на еврозоната със значителни спадове от 0,4% през това и следващото тримесечие. „Икономиката дори няма да постигне растеж през цялата година“, завиха те. Последните им прогнози включват спад от 1,2% в икономиката на Италия през тази година, а Германия, най-голямата икономика в Европа, да се свие с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още