Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската икономика сега може да се свие с повече отколкото през 2009 г.

Това заяви германският икономически министър Петер Алтмайер, сравнявайки сегашната ситуация с последната финасова криза

Германската икономика сега може да се свие с повече отколкото през 2009 г.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Снимка: Bloomberg

Най-голямата икономика в Европа може да се свие с повече през тази година, отколкото по време на финансовата криза отпреди повече от десетилетие, заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че икономиката се е развила добре през първите два месеца на годината преди коронавирусът да окаже своето влияние. "Очакваме, че през отделните месеци през първата половина на годината икономиката може да се свие с повече от 8%", добави той.

Още по темата

По-рано в четвъртък от държавната банка за развитие KfW заявиха, че германската икономика вероятно ще се свие с 10-15% през второто тримесечие.

„Спадът, за който говоря, вероятно ще бъде поне толкова лош, ако не дори по-лош, отколкото по време на кризата в банковата система и финансовите пазари в периода между  2008 и 2009 г.“, каза Алтмайер. Германската икономика се сви с 5,7% през 2009 г.

„Това означава, че след 10 добри години на икономически растеж тази година отново ще имаме рецесия за първи път от 2009 г.“, добави Алтмайер.

„Ако има стабилизация през годината, балансът в края й ще бъде лош, но може би не толкова лош, колкото някои хора очакват в момента“, каза той.

От Института за икономически изследвания Ifo заявиха, че продукцията в страната може да намалее с до 20% през тази година, а от Германския икономически институт прогнозираха спад на този показател с 10%. Групата от икономисти, която съветва правителството, заяви в понеделник, че икономиката може да се свие с до 5,4% през тази година.

Парламентът отмени конституционното задържане за т.нар. „дълговата спирачка“ на Германия през миналата седмица и одобри пакет от стимули на стойност над 750 милиарда евро (817,43 милиарда долара), за да се справи с икономическите проблеми.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Де Кос: Рискът от дефлация наложи по-категоричните действия на ЕЦБ