Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската индустрия очаква БВП на Германия да нарасне с 3,5% през 2021 г.

Прогнозата на BDI е по-малко оптимистична от правителствените оценки

Германската индустрия очаква БВП на Германия да нарасне с 3,5% през 2021 г.

Снимка: Bloomberg

Германската индустриална асоциация BDI очаква най-голямата европейска икономика да нарасне с 3,5% тази година след спад с около 5% през 2020 г., но няма да може да се върне на нивото си отпреди пандемията по-рано от следващата година, предаде Ройтерс.

Прогнозата на BDI е по-малко оптимистична от правителствените оценки, публикувани през октомври, в които Берлин прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще се възстанови тази година, нараствайки с 4,4%.

Според президента на BDI Зигфрид Русвърм икономиката няма да може да се върне на нивото си отпреди кризата през 2021 г. поради втората вълна на пандемията. „Но ще има голям шанс да го направи през първата половина на 2022 г.“, добави Русвърм.

Още по темата

Федералната служба за статистика ще публикува първоначална оценка за БВП за 2020 г. в четвъртък. Правителството ще актуализира прогнозата си за растеж на БВП през 2021 г. по-късно този месец.

BDI очаква ориентираният към износ индустриален сектор на Германия да стимулира възстановяването тази година, тъй като глобалната икономическа перспектива за 2021 г. се е подобрила. Износът е скочил с 6% тази година, след като е спаднал с около 11% през 2020 г.

„Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ улеснява пътя за многостранни решения и съвместни инициативи за лоялна конкуренция на световните пазари“, каза Русвърм.

„Нашите компании ще се възползват както от Китай, който е двигател на глобалния растеж, така и от споразумението за инвестиционен пакт, дори и да не е перфектно“, добави той.

Промишлената група призова правителството да увеличи публичните инвестиции в инфраструктура през следващото десетилетие, да намали корпоративните данъци и бюрокрацията за фирмите, които се опитват да внесат иновации.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ отчитат спад в продажбите на дребно, но лек ръст на производствените цени