IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия очаква БВП на Германия да нарасне с 3,5% през 2021 г.

Прогнозата на BDI е по-малко оптимистична от правителствените оценки

15:49 | 12.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германската индустриална асоциация BDI очаква най-голямата европейска икономика да нарасне с 3,5% тази година след спад с около 5% през 2020 г., но няма да може да се върне на нивото си отпреди пандемията по-рано от следващата година, предаде Ройтерс.

Прогнозата на BDI е по-малко оптимистична от правителствените оценки, публикувани през октомври, в които Берлин прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще се възстанови тази година, нараствайки с 4,4%.

Според президента на BDI Зигфрид Русвърм икономиката няма да може да се върне на нивото си отпреди кризата през 2021 г. поради втората вълна на пандемията. „Но ще има голям шанс да го направи през първата половина на 2022 г.“, добави Русвърм.

Федералната служба за статистика ще публикува първоначална оценка за БВП за 2020 г. в четвъртък. Правителството ще актуализира прогнозата си за растеж на БВП през 2021 г. по-късно този месец.

BDI очаква ориентираният към износ индустриален сектор на Германия да стимулира възстановяването тази година, тъй като глобалната икономическа перспектива за 2021 г. се е подобрила. Износът е скочил с 6% тази година, след като е спаднал с около 11% през 2020 г.

„Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ улеснява пътя за многостранни решения и съвместни инициативи за лоялна конкуренция на световните пазари“, каза Русвърм.

„Нашите компании ще се възползват както от Китай, който е двигател на глобалния растеж, така и от споразумението за инвестиционен пакт, дори и да не е перфектно“, добави той.

Промишлената група призова правителството да увеличи публичните инвестиции в инфраструктура през следващото десетилетие, да намали корпоративните данъци и бюрокрацията за фирмите, които се опитват да внесат иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още