IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Еврото предизвиква долара като световна валута

Стойността на международните трансакции в евро почти се изравнява със стойността на трансакциите в долари

18:50 | 13.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Goldman Sachs тази седмица прогнозира, че икономиката на еврозоната ще расте с по-бързи темпове от тази на САЩ през 2022 г. Банката очаква БВП да се разшири, съответно, с 4,4% и 3,5%.

Последната прогноза на Световната банка, също от януари, все още предвижда САЩ да изпреварят еврозоната по растеж, макар и с малко – само с 0,1 пр.п. Предстои МВФ да публикува новата си прогноза, пише Statista.

Въпреки че никой не знае чия икономика ще надделее в състезанието за растеж през тази година, има и други показатели, които вече показват нарастващата икономическа мощ и международно значение на еврозоната.

Стойността на глобалните платежни трансакции в евро се повишава до тази на щатския долар, показват данни от международната разплащателна мрежа Swift. Това означава, че активността във валутата се повишава.

През октомври 2020 г. стойността на трансакциите в евро дори изпревари тази в долари. Макар това да не продължи дълго, разликата между двете валути на световната сцена стана значително по-малка от началото на пандемията.

Потенциалните причини за това включват координираните усилия на ЕС да подкрепи икономиката си в настоящата криза и продължаващата фискална политика с нулеви лихви в региона. Същевременно вярата в американската икономика и нейния растеж е нестабилна, според CNBC, тъй като несигурността около икономическия пакет на президента Джо Байдън продължава.

Като се разглеждат стриктно плащанията между двама участници от различни валутни зони – така се изключват международните плащания между различните страни от еврозоната, щатският долар все още запазва предимство като глобална търговска валута. Разликата спрямо еврото възлиза на около 3 процента от стойността на трансакциите през ноември 2021 г.

Икономистите се изненадват от общия международен успех на еврото като силен втори играч, тъй като щатският долар дълго време се разглеждаше като единствената международна търговска валута.

евро евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още