IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс-Вернер Зин: Изживяваме нов режим на инфлация

Бившият председател на влиятелния германски икономически институт Ifo вижда, че „огромната инфлация вече е в ход“

10:55 | 19.11.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ханс-Вернер Зин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Ханс-Вернер Зин. Снимка: Bloomberg LP

Няма много неща, които могат да вбесят Ханс-Вернер Зин. Но атаките на американски инвеститори и икономисти срещу ръководителя на германската Свободна демократическа партия (FDP) Кристиан Линднер, тъй като той защитава принципите на пазарната икономика, го "побъркват".

Всичко започна с критики към FDP от инвестиционните компании Blackrock и State Street. „Парадоксално е, че архи-капиталистическите институции на САЩ се страхуват от най-либералната и ориентираната към пазарна икономика партия в Германия. На втори поглед обаче става ясно, че финансовите инвеститори нямат абсолютно никакъв интерес към пазарната икономика. Искат да играят в казиното необезпокоявано. Печалбите се приватизират, загубите се социализират. И горко на тях, идва един Линднер, който иска да промени това“, казва Зин в интервю за Handelsblatt.

„От съществено значение за пазарната икономика е някой, който прави грешки в инвестициите си, да плаща и за последствията, като търпи т. нар. „подстригване“, вместо да прехвърли сметката на данъкоплатците в други страни. Инвеститори от цял свят се запасяват със записи на заповед на силно задлъжнели държави, знаейки много добре, че международната общност поема рисковете. Линднер разбра това и с право иска да го предотврати“, обяснява Зин.

За разлика от много умиротворители бившият председател на влиятелния германски икономически институт Ifo вижда, че „огромната инфлация вече е в ход“. Увеличенията на цените ще идват на тласъци, каза Зин и изрично предупреди за възможността от стагфлация.

В момента Зин е на 73 години. Той все още пише книги, изнася лекции и се включва в политически дебати. В интервю за Handelsblatt икономистът за пореден път демонстрира способността си като икономист винаги да мисли и за политическото измерение.

Зин е известен с критиките си за евроинтеграцията и валутния съюз. Запитан дали не се чувства като просто мрънкач, той отговаря, че когато е бил подписан Договорът от Маастрихт, е бил пламенен защитник на единната валута – между другото, срещу гласовете на опитни, по-възрастни колеги. Той е вярвал в силата на договорите. „Между другото опасенията ми никога не бяха, че еврото ще се срине, а че ще се превърне в средство за дългово обединение – точно това се случи“.

Според него високозадлъжнелите държави в еврозоната могат да намалят значително нивата на дълг, но само ако искат това. „Влизането в дългове е хубаво, изплащането на дългове е неудобство. Именно парите от дълговете са причината икономиката на Италия да расте толкова бързо в момента“, казва той.

„Въпреки моята критика към Европейската централна банка (ЕЦБ), смятам, че Марио Драги е много добър италиански икономист. Той е точният премиер за страната си. И все пак това, което в момента дава подем на Италия, не е резултат от нейните реформи, а просто икономически моментен проблясък“, казва още икономистът.

„Пандемията бушува по целия свят, навсякъде има блокади. Товарните кораби са под карантина пред пристанищата. Цените за контейнерните кораби са се увеличили десетократно от 2019 г. Търговските цени на производител, които включват и повишенията на цените в междинните етапи на производство, са се повишили с над 14 процента в Германия в сравнение със същия месец на миналата година. Увеличението е най-високото от 50 години, когато първият шок в цената на петрола удари света. Така че огромната инфлация вече е в ход. Тя вероятно ще бъде на вълни, подобно на пандемията. И по-нататъшни импулсни ефекти се задават на хоризонта, особено в резултат на енергийния преход. Обръщането на гръб на ядрената енергия и всички конвенционални горива ще създаде дълготраен натиск върху разходите в производствения процес, който не сме виждали досега. Това е петролната криза на квадрат“, предупреждава още Зин.

Застаряването на обществото също може да допринесе за поскъпванията, казва той. „Хората от бейби бума искат да се пенсионират скоро, да продължат да консумират, но не и да произвеждат. Това също създава инфлационно излишно търсене. В момента преживяваме нов режим на инфлация“.

Зин дори смята хиперинфлацията за много възможна. Но според него по-вероятна е стагфлацията. Ifo изчисли, че затрудненията в доставките през 2021 г. струват поне 40 милиарда евро от националния брутен вътрешен продукт. Това е значително повече от процентен пункт загуба на растеж, ясен феномен за стагфлация, твърди Зин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
dakl
преди 2 години
Твърде интересно се получава, че в т.нар колективен Запад когато се пенсионират изведнъж много прозряват че техните страни са за пазарна икономика , но само тогава и там където имат или ще имат монополно положение , а иначе предпочитат санкции или затваряне на национално или блоково равнище за тези които могат да бъдат реални конкуренти.Да, ама не! По всичко изглежда , че "купонът" е към своя край и за това трескаво се търсят алтернативи за запазване на статуквото, т.е. за господствуващото положение. Едва ли ще се получи леко и без победоносна война от които всички бягат като дявол от тамян защото гаранции НЯМА че инициаторите също ще пострадат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Инфраструктура? Найс.Автомагристрали АД? Че ние тук нали тва правим :))В сащ ще налеят трилиони в 'инфраструктурната сделка'..тва на европейски английски е 'green deal'..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
viva
преди 2 години
Според мен, основната причина за инфлацията не са нулевите лихвени проценти, не са и самото печатане на пари. Ако новонапечатаните пари бяха използвани за раздаване на крайно нуждаещите се и за изграждането на инфраструктура, от която да се ползват всички, нямаше да е такъв проблем. Сигурно пак щеше да има инфлация, но точно около желаните 2%.Проблемът е, че новонапечатаните пари съвсем умишлено се раздадоха на онези, които най-накрая да напомпят цените. Мечтата за инфлация, която толкова дълго убягваше на централните банки. Парите отидоха у спекулантите. В щатите раздаваха всеки месец чек на всеки, независимо дали има нужда от тях. И започна *** и Пульо да инвестира в крипто и стоки. Парите отидоха у спекулативните акули на Уолстрийт. С чужди и евтини пари, виж как лесно се вдигат цените на всичко. Не ви ли прави впечатление, как се прехвърлят от стока на стока. Първо беше дървесината и промишлените метали. Одрусаха крушата и се преместиха на горивата, зърното. Сега ми прави впечатление как се от месец-два клатят захарта и кафето. все си намират някакво оправдание от рода "Слана в Бразилия", "Висока заболеваемост във Виетнам". Ами това е дълготрайна стока, складовете са пълни. Влезте в кой да е хипер маркет. Разгледайте рафтовете с кафе. Преливат. Сто марки, пълни рафтове до горе. Кое тогава предизвиква това паническо удвояване на цената на суровината кафе? Ами само чистата спекула. ФЕД им налива пари и онези трупат милиарди печалби, които идват от джоба на спестителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Не си мисли, че ЕЦБ не знае какво прави.Напротив, ЕЦБ много добре знае какво и защо прави.Тези, които не знаят са многото хора, които чинно продължават да търпят.. с цената на някакви си евроценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Така е но сега имаме шанс да си вдигнем главите ,защото за разлика от преди 20,30 години дигитализацията ни даде възможност да бъдем чути,на улицата в онлайн пространството,в социалните мрежи ,навсякъде .Както написах по долу ЕЦБ има официален сайт ,има e-мейли.Вестник Билд в Германия вече обвини Кристин Лагард че е основен виновник за изсмукването на спестяванията на германските граждани .Сега си представи че масово всички започнат открито да упражняват натиск към ЕЦБ относно нейните отговорности за ценовата стабилност .Аз вече го направих ,затова призовах и всеки да го направи,официално ,културно ,без нападки .Както се казва предайте нататък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
разбирачи , инфлацията е убаво нещо ... първо чисти мазнините и второ позволява спекула ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Да де. И когато дойде време за плащане се плаща в 'твърда валута' .. то не остана нищо 'твърдо' освен енергия, данъци и косвени такси.. банкови такси, отрицателни лихви, еко такса 'въздух'. Твърди са неща, от които е трудно или невъзможно да избягаш..Така се изплащат напечатаните пари.. косвено.. в 'твърда' валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Причината за инфлацията е само една .Когато произвеждаш пари под които няма реална производителност на стоки и услуги ефекта е инфлация .Преди 10 години печатането на тези пари намери по един или друг начин своите канали и полека лека парите бяха вкарани в някакви инвестиции и започнаха да произвеждат нещо си,докато в момента Централните банки просто задръстиха каналите .Това е като една мивка ,в която ако пуснеш повече вода или я пуснеш до край,водата не може да се оттече ,за да не стане наводнение ,просто трябва да спреш водата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
Причината за инфлацията е опита на на ЕК да наложи CO2 емисиите като монетарен инструмент, за да направи енергията евтина зелена и скъпа кафява.България в момента е в крайно неизгодна позиция, заради отворения пазар на ЕС, към който изнасяме евтина енергия, а внасяме енергийна инфлация, чрез която изплащаме дълговете на силно задлъжнелите страни в ЕС.Прозападните политици използват това, като обвиняват в евроскептицизъм.Ако евроскептицизъм е да откажем да плащаме дълговете на силно задлъжнелите европейски страни, които сами не спазват маастрихтските критерии, то да! Евроскептици сме!Време е някой да назове слона в стаята!Зелената сделка е опит за налагането на СО2 като монетарен инструмент, нямащ нищо общо с екологията.Целите са 2:- инфлация, за да се намалят дълговете на силно задлъжнелите- стимул за производителите на ВЕИ и други ESG проекти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Влезте в сайта на Европейската Централна банка която държи нарочно лихвите нулеви и отрицателни и така пренася инфлацията в джобовете на всички ни .Има e-мейли които са достъпни за всички нас гражданите на ЕС .Аз вече изпратих такъв на английски език/който се затруднява има google translate/.Спокойно ги бомбандирайте с писма относно техните функции гарантиращи ни ценова стабилност ,която в момента е една илюзия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още