IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се радва на най-бързия икономически растеж от началото на 2016 г.

Рeдицата природни бедствия напоследък обаче увеличават рисковете за икономическите перспективи на страната

09:52 | 10.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика е нараснала през второто тримесечие с най-бързо темпо от 2016 г. насам благодарение на по-бързото увеличение на капиталовите разходи, отколкото се очакваше, въпреки че търговското напрежение в световен мащаб и природните бедствия носеха рискове за представянето, съобщава Ройтерс.

Ревизираните данни показват, че икономиката на страната на Изгряващото слънце е нараснала с годишен темп от 3% през периода април – юни, изпреварвайки консенсусната прогноза на анализаторите за ръст от 2,6% и надминавайки значително предварителните данни от миналия месец за растеж от 1,9 на сто. .

Подобреното представяне на икономиката би трябвало да представлява облекчение за политиците, загрижени за негативните последици от търговската война между САЩ и Китай, което би могло да попречи на глобалния растеж и съответно да навреди на износа на Япония.

Последните данни за износа и промишленото производство породиха съмнения в силата на икономиката. Освен това редица природни бедствия, сред които наводнения, тайфун и силно земетресение сериозно нарушиха бизнес и потребителската активност, като допълнително увеличават рисковете за икономическите перспективи на страната.

Актуализираните данни показват ръст от 0,7% на тримесечна база спрямо първото четене, когато беше обявено повишение с 0,5%. Предварителните прогнози на анализаторите бяха именно за резултат от 0,7%.

Капиталовите разходи са нараснали с 3,1% през периода април – юни спрямо предходното тримесечие при очакване за повишение от 2,8%.Това е най-бързото темпо на растеж от началото на 2015 г. за този компенент на БВП. Капиталовите разходи заемат важно място в японската икономика, която е трета по големина в света, но компаниите остават като цяло предпазливи по отношение на увеличение на заплатите, което задържа личното потребление и инфлацията.

Проучване на Министерство на финансите, публикувано през миналата седмица, показва че корпоративните разходи се ускоряват до 11-годишен връх през второто тримесечие най-вече заради ново производствено оборудване, поръчано от страна на производителите на автомобили и полупроводници.

Частнотото потребление, което представлява около 60% от БВП, се е увеличило с 0,7% през второто тримесечие сорямо първото, като остава без промяна спрямо първото четене на данните.

Вътрешното търсене е допринесло с 0,9 процентни пункта за ревизирания БВП, докато нетният износ е изтрил 0,1 процентни пункта от растежа през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още