IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ докоснаха 6-седмичен връх

Повишенията отчасти се дължат на нарасналата безработица след опустошителните урагани

16:33 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите молби за помощи при безработица в САЩ са се повишили с 10 хил. до 249 хил. през седмицата, приключила на 11 ноември, съобщи MarketWatch.

Броят на подадените молби е достигнал шестседмичен връх и е надхвърлил прогнозата на икономистите, анкетирани от MarketWatch, за общо 235 хил. молби.

По-малко променливият четириседмичен показател е нараснал с 6 500 до 237 750, показват данните на правителството.

Новите молби за безработни са нараснали в началото на ноември, отчасти поради повишената безработица на опустошените от ураганите острови - Пуерто Рико и Вирджинските острови.

Много хора са възпрепятствани да работят, откакто ураганът Мария удари островите през септември, причинявайки продължителни прекъсвания на електрозахранването.

В Пуерто Рико например молбите са достигнали 6 799 през последната седмица, около три пъти по-висока стойност от обичайната.

В същото време безработицата в САЩ е на 17-годишно дъно от 4,1%, а компаниите, които искат да наемат служители, се борят да намерят квалифицирани кадри. Пазарът на труда не е бил толкова стабилен от началото на 21-ви век и вероятно ще остане така в обозримо бъдеще, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още