IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Турция се представят най-зле от година и половина насам

По данни на Асоциацията на дистрибуторите на автомобили в страната продажбите в сектора се свиват с 38,8%

13:42 | 17.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в Турция растат с 1,3% на годишна база през август, следвайки ревизирани в посока надолу данни за юли с ръст от 2,8%, съобщава tradingeconomics.com.

Последното четене на данните показва най-слаб темп на растеж от февруари 2017 г., когато продажбите на дребно се свиха с 0,9%. Ръстът на продажбите се забавя при храните, напитките и тютюневите продукти (до 4,9% спрямо отчетените 7,2% през юли). Освен това продажбите се свиват при нехранителните стоки (с 0,5% спрямо ръст от 1,2% месец по-рано). Продажбите на компютри, книги и телекомуникационно оборудване намаляват с 1,8%. За сравнение, през юли в тази категория се наблюдаваше повишение от 2,1%. 

Междувременно продажбите на горива за автомобилния сектор запазват темпа си на растеж с 1,3%, колкото беше отчетено и през юли.

На месечна база продажбите в южната ни съседка регистрират нарастване с 0,4%, което е сериозно забавяне спрямо скока с 1,3% през юли.

В допълнение продажбите на автомобили в Турция се свиват с 38,8% през 2018 г. на годишна база, заяви в сряда официално представител на Асоциация на дистрибуторите на автомобили в страната (ODD), добавяйки, че производството се очаква да се забави с 5%, съобщава Ройтерс.

Хайри Ерче, генерален координатор на ODD, каза още, че автомобилният износ от Турция ще намалее с 2,5% през тази година. 

Интересно ще бъде да се видят данни за продажбите на дребно в Турция за септември и октомври, след като Анкара поиска от местните власти да въведат по-строг контрол, както и глоби, върху представителите на бизнеса, които увеличават по-драстично цените заради икономическите затруднения на страната. 

През последните месеци турската икономика беше ударена от валутна криза, в рамките на която от началото на годината цената на лирата поевтиня с 40%, а инфлацията достигна до близо 25% - най-високата стойност за последните 15 г. И докато цените в Турция растат, президентът Реджеп Ердоган призова турците да докладват за магазини и „опортюнисти“, които увеличават прекомерно цените, обещавайки да проведе акции в обектите, ако е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още