IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Китай спадат през септември с най-бърз темп от три години

Цените на свинското се покачват с 69,3% заради щетите, причинени от африканската чума по свинете, но анализаторите не смятат, че това ще повлияе върху решенията на Пекин относно стимулите

10:52 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Понижението на китайските производствени цени продължава да се ускорява като през септември то бележи най-бърз темп за последните три години, което създава допълнителни предпоставки за Пекин да се обърне към допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, съобщава Ройтерс, позовавайки се на данни на китайското Национално статистическо бюро.

Зад по-бързото понижение на производствените цени присъстват фактори като по-слабото местно търсене и негативното влияние от търговската война със САЩ. 

Индексът на производствените цени, считан за ключов барометър на корпоративната рентабилност, спада през септември с 1,2% спрямо същия месец през 2018 г. Това е най-бързото понижение на показателя от юли 2016 г., но съответства на прогнозите на анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

За сравнение, потребителските цени в Китай се покачват с най-бързия си темп от близо шест години през разглеждания месец, водени най-вече от скока в цените на свинското месо на фона на опустошенията, които причини африканската чума по свинете. Въпреки това натискът върху базовата инфлация при потребителските цени остава слаб, оставяйки достатъчно пространство на властите да въведат допълнителни стимулиращи мерки, за да поддържат търсенето.

Мрачните прогнози около икономиката на Китай едва ли ще се променят дори и след постигането на частично търговско споразумение със САЩ, като мнозина експерти смятат, че е необходима още много работа за подобряване на перспективите.

Понижението на производствените цени във втората най-голяма икономика в света се наблюдава най-вече в петролната промишленост и при суровините. Понижението на индекса може да се задълбочи поради отслабването на вътрешното търсене, спада на цените на енергията и суровините и заради намаляването на стойността на данъка върху добавената стойност, което влезе в сила през април тази година, смятат анализатори от Nomura.

Някои анализатори очакват темпът на растеж на брутния вътрешен продукт на Китай да се забави под 6% през третото тримесечие, което ще е по-малко от целевия таргет, поставен от Пекин – 6-6,5%.

Търговските данни, публикувани в понеделник, показват свиване както на износа, така и при вноса, тъй като американските мита, въведени на 1 септември, вече оказват своето негативно въздействие.

Гуверньорът на китайската централна банка Ии Ганг заяви през септември, че все още не вижда спешна нужда за налагане на значими понижения на основните лихви – метод, който намери широк отзвук в много други икономики по света.

В същото време пазарните анализатори очакват Пекин да посегне към по-сериозни стимулиращи мерки в края на октомври, по време на срещата на Политбюрото – основният орган в страната за вземане на политически и икономически решения.

През изминалия месец Народната банка на Китай намали коефициента на резервите на кредиторите, освобождавайки по този начин 126 млрд. долара за заеми.

Цените на свинското продължават да поскъпват

Данните, публикувани от Националното статистическо бюро на Китай във вторник, показват, че индексът на потребителските цени се покачва с 3% спрямо година по-рано, надминавайки очакванията на анализаторите за ръст от 2,9 на сто. По този начин показателят бележи най-бързия си растеж от октомври 2013 г.

Разходите за храна продължават да нарастват в Китай, водени от поскъпването на свинското месо заради щетите, които нанесе африканската чума по свинете, ограничавайки значително доставките.

Скокът при цените на свинското от 69,3% през септември на годишна база тласна индекса на цените на хранителните продукти нагоре с 46,7% спрямо година по-рано.

Редица анализатори очакват свинското да продължи да поскъпва през следващите месеци, тъй като болестта продължава да се разпространява и запасите се свиват.

Въпреки това малцина смятат, че това ще окаже съществено влияние върху определянето на следващите стимулиращи мерки от страна на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още