IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната достигна 7-годишно дъно през юли

Това е шести пореден месец, в който индексът PMI е под равнището от 50 пункта

13:57 | 01.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Промишлената активност в еврозоната се е свила през юли с най-бързия си темп от края на 2012 г. на фона на спада на търсенето, сочат данни на IHS Markit, цитирани от Ройтерс.

Според данните секторът скоро няма да постигне ръст и те може са накарат ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме мерки. Миналата седмица банката намекна, че ще смекчи още повече паричната си политика, тъй като перспективите за ръст в съюза се влошават.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността (PMI) достигна ниво от 46,5 пункта, което е малко над първоначално обявеното ниво от 46,4 пункта, но е под равнището от юни от 47,6 пункта. Това е шестият пореден месец, в който индексът е под нивото от 50 пункта, които разделят растежа от свиването.

През юли PMI е бил на най-ниското си равнище от декември 2012 г. „Нивото на индекса в еврозоната е море от червени сигнали, предупреждаващи за влошаващото се състояние на промишлените производители в региона“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

“Растящите геополитически притеснения, включително търговските войни и Brexit, и притесненията заради по-бавния икономически растеж както в еврозоната, така и извън нея понижават търсенето и засягат доверието в перспективите“, допълва той.

Индексът за бъдещото производство, който измерва оптимизма, се срина до 52,6 пункта спрямо 56,6 пункта, което е най-ниското му равнище от края на 2012 г.

Новите поръчки са намалели за десети пореден месец, а заводите са съкратили работни места за трети месец.

Отделни данни показаха, че британското промишлено производство е отбелязало най-големия си спад от седем години миналия месец, тъй като притесненията около Brexit и по-слабото търсене в глобален план са задушили растежа.

Малко преди Английската централна банка (АЦБ) да публикува икономическите си прогнози, индексът на мениджърите по поръчките PMI в сектора на промишлеността се прибави към признаците, че икономиката е заплашена от рецесия, тъй като компаниите се борят с намаляващото търсене от Европа и Китай и с риска от разрушителен Brexit без сделка.

Индексът PMI за юли е останал на 6,5-годишното дъно от 48 пункта, достигнато през юни, като леко надхвърля прогнозите на анкетирани от Ройтерс икономисти за ниво от 47,7 пункта.

Рецесията в промишления сектор в Германия също се задълбочи през юли, като заводите в страната са произвеждали стоки с най-бавния си темп от седем години, а поръчките за износ са отбелязали най-големия си спад от над десет години.

Индексът PMI, който съставлява около една пета от икономиката е намалял до 43,2 пункта спрямо 45 пункта през юни. Броят на работните места се е свил за пети пореден месец и с най-бързия темп от седем години, показва допитването.

По-слабото търсене на материали и части е довело до свръхпредлагане и по-голяма конкуренция сред доставчиците, а това е понижило производствените цени за първи път от август 2016 г., сочат данните на IHS Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още