Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Растежът на БВП на Русия се забави много под прогнозите

Слабите данни биха могли да помогнат на Росстат да се отърве от скорошните критики, че публикува прекалено „розови“ икономически данни

Растежът на БВП на Русия се забави много под прогнозите

Снимка: Архив Ройтерс

Руската икономика е нараснала с 0,5% през първото тримесечие, което е доста под прогнозите и означава, че експанзията е спряла след изненадващо силните резултати през миналата година, съобщава Bloomberg.

Предварителната оценка на официалната статистическа служба Росстар е под най-ниската прогноза в проучване на  Bloomberg сред 14 икономисти. Консенсусната прогноза беше за ръст на БВП от 1,2%.

Още по темата

Повишаването на данъка върху добавената стойност, който влезе в сила от 1 януари, натежа върху растежа. Макар последните данни да носят разочарование на Кремъл, слабите резултати могат да насърчат централната банка да възобнови понижаването на лихвените проценти на следващото заседание през юни.

„Най-вероятно централната банка ще намали лихвените проценти с една четвърт през юни“, заяви Антон Табах, главен икономист в Expert Ra.

Слабите данни биха могли да помогнат на Росстат да се отърве от скорошните критики, че публикува прекалено „розови“ икономически данни.

„Отлабването на растежа на заплатите се отрази и на разходите“, коментира Лиза Ермоленко, икономист в Barclays. Според нея може да се очаква растежът да се забави още през следващата седмица.

След коригиране на инфлацията, заплатите се оказаха в застой през февруари и март и се очаква да са се повишили само с 0,2% през април според друго проучване на Bloomberg. Продажбите на автомобили в Русия пък спаднаха с 2,7% през миналия месец.

Потребителското доверие в страната се понижи до историческия минимум от 62 пункта през първото тримесечие, което е с три пункта под предишното четене.

„При сегашните икономически условия по-малко хора очакват благоприятни финансови перспективи и смятат, че сега не е най-подходящото време да се харчат пари“, обясни Марина Волкова, ръководител на отдел „Анализи и консултации“ в Nielsen Russia.

Руската централна банка прогнозира, че икономиката ще нарасне с 1,2%-1,7% през тази година, смятайки, че увеличеното ДДС от 18 на 20% ще има ограничен ефект. От регулатора са на мнение, че планираните разходи от страна на държавата за инфраструктура ще стимулират растежа по-късно през годината.

В свой доклад от тази седмица BofA Merrill Lynch предупреди, че нарастващите рискове за световния растеж могат също да замъглят перспективите пред Русия през следващата година, като надеждите за подем могат да бъдат объркани от ръст на БВП през 2020 г. от под 1%.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
6
 
2
georgi_shum до: ivailojelyazkov
преди 1 месец
Не е получил още опорките;)
4
 
12
 
1
преди 1 месец
ABBA мишльок троли тук.сега

Още от Новини
Цената на златото достигна близо 6-годишен връх