IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на БВП на Великобритания е ревизиран в посока надолу

Разходите на домакинствата растат, но бизнес инвестициите се свиват

15:46 | 28.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс 

Икономиката на Великобритания се е разраснала с 1,2% на годишна база през второто тримесечие на годината, като второто четене на данните показва, че те са ревизирани в посока надолу от първоначалните 1,3%, съобщава tradingeconomics.com.

В същото време се наблюдава леко отлепване от близо шестгодишното дъно, достигнато през първото тримесечие на годината, когато разширяването на икономиката забави темпо до 1,1%.

Разходите на домакинствата са нараснали с 1,6% през второто тримесечие на годината. За сравнение, първоначалната оценка беше за ръст с 1,1%, а през първото тримесечие се повишиха с 1,5%. Бизнес инвестициите обаче са се свили с 0,2% при ръст от 0,8% при първото четене, а през първото тримесечие скочиха с 2,3%.

Износът на Обединеното кралство расте с 0,8% (при първото четене данните показаха свиване с 1,8%), което е сериозно забавяне спрямо отчетените 4,3% през първите три месеца на годината. Вносът се повишава с по-бавен темп – с 0,6% при ръст от 1,4% през първото тримесечие на 2018 г. В резултат на това търговският дефицит на страната се свива до 5,659 млрд. британски лири. За сравнение, през същия период на миналата година дефицитът е бил 5,981 млрд. лири.

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано нараснаха миналия месец, след като най-горещото лято в историята насърчи купувачите да харчат повече. 

Продажбите през август са отчели ръст от 0,3% спрямо юли въпреки очаквания спад от 0,2% в допитване на Bloomberg. Повишението се дължи на стоките за дома като мебели и електроуреди. Продажбите на храна и дрехи са намалели през август след силния ръст през юли. При изключване на горивата за автомобили продажбите са нараснали с 0,3%.

Силното лято за магазините се случи след година, в която британските потребители страдаха от повишаването на цените, което надвиши ръста на заплатите заради срива на паунда след гласуването за Brexit. Спадът беше усетен особено остро от традиционните британски продавачи на дребно, които изпитват затруднения и на фона на растящата конкуренция от интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още