Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август

Депозитите на домакинствата са нараснали, а тези на нефинансовите предприятия са намлели

Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август

Снимка: Pixabay

Годишният темп на растеж на паричния агрегат М3 или т.нар. широки пари е намалял до 9,5% през август 2020 г. от 10,1% през юли и възлиза средно на 9,6% през трите месеца до август. Годишният темп на растеж на по-тесния агрегат M1, който включва валута в обращение и овърнайт депозити, е намалял до 13,2% през август от 13,5% през юли. Квазипарите (M2-M1) отчитат ръст от 0,4% на годишна база през август в сравнение с 1,4% през юли. Годишният темп на растеж на търгуемите инструменти (M3-M2) се е понижил до 8,3% през август от 11,4% през юли, пише в доклада за паричното предлагане в еврозоната през август, публикуван на сайта на Европейската централна банка в петък.

Разглеждайки приноса на компонентите към годишния темп на растеж на M3, по-тесният агрегат M1 допринася с 9,0 процентни пункта (спад от 9,2 процентни пункта през юли), а краткосрочните депозити, различни от овърнайт депозитите (M2-M1), допринасят с 0,1 процентни пункта ( спад от 0,4 процентни пункта). Търгуемите инструменти (М3-М2) са допринесли 0,4 процентни пункта (спад от 0,6 процентни пункта).

Още по темата

Депозитите на домакинствата са нараснали до 7,5% на годишна база през август, докато  депозитите на нефинансовите предприятия са намалели до 19,9% през август от 20,4% през юли.

Съставни части на паричния агрегат M3

Годишният темп на растеж на М3 през август 2020 г. може да бъде разбит по следния начин: кредитът за държавното управление е допринесъл 6,0 процентни пункта (от 5,6 процентни пункта през юли), кредитът за частния сектор е увеличил показателя с 5,4 процентни пункта (от 5,3 процентни пункта), нетните външни активи са допринесли с 0,4 процентни пункта (от 0,3 процентни пункта), дългосрочните финансови пасиви - с 0,1 процентни пункта (спад от 0,3 процентни пункта). Останалите съставни части на М3 са отнели 2,4 процентни пункта от растежа му.

Кредит за резиденти от еврозоната

Що се отнася до динамиката на кредитите, годишният темп на растеж на общите кредити на резиденти от еврозоната се е увеличил до 8,0% през август 2020 г. от 7,6% през предходния месец. Годишният темп на растеж на кредитите за сектор „Държавно управление“ са нараснали до 16,5% през август от 15,5% през юли, докато годишният темп на растеж на кредитите за частния сектор е 5,0% през август, оставайки непроменен от предходния месец. Заемите за частния сектор отчитат годишен темп на растеж от 4,6% през август, в сравнение с 4,7% през юли.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия предпазливо остави лихвите без промяна