Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Шведската крона е най-зле представящата се ликвидна валута

Представянето на кроната през тази година е по-близко до това на валутата на Хаити гурд, отколкото до повишенията, които отчитат валутите от Г-10

Шведската крона е най-зле представящата се ликвидна валута

Снимка: Ройтерс

Шведската крона е най-зле представящата се от най-търгуваните и ликвидни валути в света, търгувайки се близо до най-ниските си стойности от световната финансова криза през 2009 г. насам, въпреки че Riksbank (Шведската централна банка) започна да прекратява стимулите си, съобщава Bloomberg.

„Всичко е въпрос на доверие. В края на кращата състоянието на валутата е сигнал за състоянието на икономиката“, коментира Карл Хамър от SEB, най-голямата шведска банка по пазарна стойност.

Заместник-управителят на Шведската централна банка Хенри Олсън заяви в края на тази седмица, че кроната е изненадващо слаба. Другият подуправител на централната банка Мартин Флоден смята, че по-слабата валута може да се окаже фактор за увеличение на лихвите през април, се посочва в протокола от последната среща на Riksbank.

Представянето на кроната през тази година е по-близко до това на валутата на Хаити гурд, отколкото до повишенията, които отчитат валутите от Г-10.

Riksbank намали прогнозата си за валутата си, като кроната и в момента е с 4% под оценката на централната банка.

Според трейдърите обезценяването на шведската крона отчасти се дължи на очакванията, че ще има по-нататъшни увеличения на лихвите от страна на централната банка на фона на това, че други централни банки вече забавиха плановете си за затягане на паричната политика поради отслабване на световния растеж.

Кроната се търгува за около 10,5 евро в петък, губейки над 3% от началото на годината. За последните три години обаче спадът в цената ѝ достига 12%. Досега разпродажбата на валутата не успява да окаже влияние на инфлацията, като ръстът на цените спадна под целта на банката от 2%, а инфлационните очаквания отслабват.

„Riksbank пожертва кроната, за да върне инфлацията към целта ѝ, но твърде слабата и твърде нестабилна валута не е добре за икономиката“, коментира старшият анализатор на Nordea Торбджорн Исаксън.

Според направения анализ обаче шансът кроната да се търгува за над 11 евро в следващия един месец е по-малък от 2%. Очакванията са дори за леко възстановяване към края на март.

Svenska Handelsbanken AB, най-големият шведски кредитор по активи, смята, че Riksbank не реагира на слабостта на кроната, а по-скоро на ефекта на валутата върху прогнозите за инфлацията. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
8
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Досега ревах за шведската клона и продължавам. Спрях само за малко да похапна нещо, но и тогава капеха сълзи в чинията ми. Дано не се наложи да рева и за долара, щот много ще ми дойде.
0
 
8
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Лягам да рева за шведската крона и да благославям лева.

Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април