IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция в Европа се свива през април

Строителството в България е записало годишен спад през месеца, след като е нараснало предходния

14:59 | 20.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: </em>Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Строителната продукция на Стария континент е намаляла през април на месечна база, показват сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в понеделник.

През април спрямо март 2022 г. строителната продукция в еврозоната и в Европейския съюз (ЕС) се е свила съответно с 1,1% и 1,2%. За сравнение - през март показателят се е увеличил с 0,1% и в еврозоната, и в ЕС.

еврозона еврозона

На годишна база строителната продукция е записала ръст от 3% в еврозоната и също от 3% в ЕС. За сравнение - през март годишното увеличение за ЕС се е равнявало на 4,2%, а за еврозоната - на 3,4 на сто.

Що се отнася до България, строителството у нас се е свило с 2,4% на годишна база през април, след като през март е записало ръст от 1,5 на сто. На месечна показателят е намалял с 0,7% (след 1,1% спад през март).

Месечно сравнение на база сектор и страна членка

В еврозоната гражданското строителство е намаляло с 5,5%, докато сградното се е увеличило с 0,1%. В ЕС гражданското строителство е записало спад от 6,1%, а сградното - от 0,2%.

Най-голямо месечно намаление на строителството като цяло е отчетено в Словения (-7,4%), Унгария (-5.9%) и Полша (-5,1%). Налице са увеличения във Франция, Финландия и Испания в размер на съответно 1,2%, 0,9% и 0,2%.

Годишно сравнение на база сектор и страна членка

Сградното строителство е еврозоната се е увеличило с 3,9% на годишна база през май, докато гражданското е било с 1% по-малко. В ЕС картината е подобна, като сградното строителство е отчело ръст от 4,1%, а гражданското - спад от 0,7 на сто.

Най-голямо годишно увеличение на строителната продукция като цяло са записали Италия (+16,9%), Полша (+11,6%) и Словения (+7,7%). Най-голямо понижение са имали Румъния, Испания и Словакия от съответно 8,1%, 3,8% и 2,5%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още