IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното по футбол и горещата вълна ускориха растежа на БВП на Великобритания

Това е най-бързият темп на ускорение за британската икономика от близо година

15:45 | 10.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания се е разраснала с 0,3% през юли на месечна база, като за това е помогнало горещата вълна и Световното по футбол, става ясно от данните на Службата за национална статистика, съобщава BBC.

За второто тримесечие на годината се регистрира растеж от 0,6% на тримесечна база - най-бързият темп на ускорение от близо година.

„Услугите имаха силно представяне, а и продажбите на дребно бяха с добри резултати, подсилени от топлото време и Световното първенство“, коментира Роб Кент-Смит от Националната статистическа служба.

Секторът на услугите, който съставлява 80% от икономиката на Великобритания, се разраства с 0,6% през второто тримесечие на годината спрямо предишните три месеца.

Строителният сектор отбеляза най-бързия си темп на растеж на тримесечна база от февруари 2017 г. - от 3,3%. На месечна база за юли ръстът е от 0,5%.

Индустриалното производство в Обединеното кралство обаче се свива през второто тримесечие с 0,5% спрямо първите три месеца, въпреки че секторът на добивната промишленост се разраства. На месечна база понижението е с 0,2% през юли, като причина за забавянето е най-вече представянето на фармацевтичния сектор.

Данните излизат броени дни преди срещата на Английската централна банка по повод паричната политика на страната, като очакванията са лихвените проценти да бъдат запазени на сегашните си нива. Лихвите бяха увеличени през август – за втори път през последните десет години до ниво от 0,75%.

Джон Хауксуърт, главен икономист на PwC, заяви, че последните данни оправдават решението за повишението на лихвите от миналия месец.

„Дългото и горещо лято обаче може да отстъпи място на предвещавата бури есен, тъй като несигурността около Brexit кара бизнеса да отлага големите инвестиционни решения и забавянето на реалния ръст на заплатите ограничава потребителските разходи“, смята още Джон Хауксуърт.

Междувременно излязоха данни и за търговския дефицит на Великобритания, от който става ясно, че той се свива през второто тримесечие до 3,4 млрд. британски лири. Само през месец юли пък търговският дефицит намалява до едва 111 млн. лири, като това е най-малкият дефицит за последните пет месеца.

Износът на стоки и услуги от Обединеното кралство се увеличава с 2% през юли на месечна база до най-високото си ниво отчитано някога - 54,38 млрд. британски лири. Вносът на стоки и услуги се повишава с 0,4% до рекордните 54,49 млрд. лири.

„Рисковете около Brexit вероятно ще направят Английската централна банка особено предпазлива през предстоящите критични месеци, като очакваме пауза, преди лихвите да бъдат увеличени с 0,25 пр.п. до 1% през ноември 2019 г.“, каза Йаел Селфин, главен икономист на KPMG, Великобритания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още