IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в Европа се възстановява в началото на годината

В сравнение с това обемът на търговията на дребно в България отчита спад на месечна база

14:57 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: PIxabay</em></p>

Снимка: PIxabay

Продажбите на дребно в еврозоната нараснаха през януари с 0,6 процента спрямо предходния месец, възстановявайки се от ревизирания спад от 1,1 процента през декември и oтговаряйки на пазарните очаквания, става ясно от изчисленията на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, публикувани в сряда.

На годишна база през януари индексът на продажбите на дребно е отчел ръст от 1,7% за еврозоната и 2,1% за ЕС. eu eu

Месечно сравнение по сектори на дребно и по държави членки

В еврозоната през януари 2020 г. обемът на търговията на дребно се е увеличил на месечна база с 1,9% за автомобилни горива, с 0,7% за храни, напитки и тютюн и с 0,4% за нехранителни продукти. Общо за ЕС обемът търговията на дребно е регистрирал ръст с 1,9% за автомобилните горива, с 0,7% за храните, напитките и тютюневите изделия и с 0,3% за нехранителните продукти.

Сред държавите членки, за които има данни, най-голямо е увеличението на общия обем на търговията на дребно в Словения (+ 5,6%), Португалия (+ 4,2%) и Румъния (+ 3,5%). Най-големите намаления са наблюдавани в Белгия (-2,4%), Ирландия (-1,7%) и Малта (-0,7%).

На месечна база обемът на търговията на дребно в България е отчел спад от 0,4% в сравнение с увеличението от 0,7% през декември 2019 г.

Годишно сравнение по сектори на дребно и по държави членки

На годишна база през януари 2020 г. обемът на търговията на дребно в еврозоната е нараснал с 2,4% за нехранителни продукти и с 0,7% както за автомобилните горива, така и за храните, напитките и тютюна. В ЕС търговията на дребно е отчела ръст от 3,2% за нехранителни продукти, 0,9% за храни, напитки и тютюн и 0,8% за автомобили гориво.

Сред държавите членки, за които има данни, най-голямото годишно увеличение на общия обем на търговията на дребно е регистрирано в Румъния (+ 11,0%), Унгария (+ 7,6%) и Литва (+ 5,5%). Намаления са били наблюдавани в Белгия (-1,4%) и Словакия (-1,0%).

На годишна база търговията на дребно в България е нараснала с 3,1% през януари 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още