Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бил Гейтс: Разпределението на ваксина на пазарен принцип ще влоши пандемията

Нуждаем се от лидери, които да вземат тези тежки решения за разпределението на справедлива основа, заяви основателят на Microsoft

Бил Гейтс: Разпределението на ваксина на пазарен принцип ще влоши пандемията

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Милиардерът филантроп Бил Гейтс призова лекарствата срещу COVID-19 и евентуалната ваксина срещу болестта да бъдат предоставяни първо на най-нуждаещите се от тях държави, а не на тези с „най-високата оферта“. Според него разчитането на пазарните сили ще влоши смъртоносната пандемия.

„Ако просто оставим лекарствата и ваксините да отиват при тези с най-висока оферта вместо при хората и местата, където са най-необходими, ще имаме една по-дълга, по-неравномерна, смъртоносна пандемия“, каза основателят на Microsoft във видеообръщение в рамките на виртуална конференция, организирана от International AIDS Society, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

„Нуждаем се от лидери, които да вземат тези тежки решения за разпределението (на медикаменти – бел. ред.) на справедлива основа, не само спрямо пазарни фактори“, коментира той.

В момента има стотиците кандидати за ваксина и правителствата в САЩ и Европа инвестират милиарди в изследвания, тестове и производство. На този фон обаче се появиха притеснения, че по-богатите държави могат да завземат обещаващите изследвания срещу новия коронавирус, оставяйки страните с по-малко възможности с празни ръце.

Европейската комисия и Световната здравна организация предупредиха за нездравословна конкуренция в борбата за намиране на лек – основен фактор за спасяването както на човешки животи, така и на глобалната икономика. В САЩ обаче вече се чуха гласове на държавни представители, че те ще се опитат да приоритизират доставките на медикаменти за американските граждани.

По думите на Гейтс усилията, започнали преди две десетилетия, за борба с ХИВ/СПИН кризата, когато държавите по света обединиха усилия за снабдяване с медикаменти на най-нуждаещите се, може да послужат като модел за случващото се сега.

„Един от най-добрите уроци в битката срещу ХИВ/СПИН е важността да построим тази голяма, справедлива равна за всички световна система за снабдяване, за да доставим лекарства за всички“, каза Гейтс.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
1
 
10
ing5rov до: kane
преди 9 месеца
Язък за такива като тебе ... абе ходи се боцни два пъти ... да не си съвсем капо !
1
 
3
 
9
ing5rov до: julian12
преди 9 месеца
малко ... те тия и за една усмивка свалят гащите , както Плевелиев ...
4
 
2
 
8
julian12 до: pjc50313869
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Колко ти платиха да изръсиш тая малоумщина?
4
 
5
 
7
kane до: sgg211
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
ако не се ваксинира всичко наред няма смисъл от тая ваксина, бързането и парите наляти в нея
7
 
6
 
6
Dr. Vatnikov до: pjc50313869
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Пропусна още няколко веруюта ба мypзилажа - земята е плоска, само с руски газ и нефт става енергетика, *** е най-гига-хипер владетел на вселената, а Руменчо Рублата е неговия наместник в БГ и трябва да бъде избран за цар.

Сега ще дойде лично някой от Майкрософт да ги ваксинира!

Още от Новини
Япония също се включва в спасяването на индустрията на полупроводниците