IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да глоби Facebook 1,63 млрд. долара заради пробива в системите ѝ

Случаят е и тест за прилагането на новата регулация за опазване на личните данни в блока

13:11 | 01.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регулаторът на личните данни в Европейския съюз (ЕС) може да глоби Facebook с до 1,63 млрд. долара за пробива в системите ѝ, който компанията обяви в петък и в рамките на който са компрометирани данните на над 50 млн. потребители.

Глобата ще бъде наложена, ако регулаторите установят, че компанията е нарушила стриктните нови правила на блока за опазване на личните данни, пише Wall Street Journal.

Ирландската комисия за защита на данните, която е водещ европейски регулатор в тази област, заяви, че е поискала повече информация от компанията за мащаба и същността на атаката, включително кои граждани от ЕС може да са били засегнати.

В изявление, изпратено по имейл, регулаторът заяви, че е „притеснен от факта, че този пробив е бил открит във вторник и засяга няколко милиона потребителски акаунта, но Facebook не е успяла да разкрие същността на атаката и риска за потребителите на този етап“.

Говорителка на Facebook заяви в неделя, че компанията ще отговори на допълнителните въпроси на регулатора и ще го държи в течение за бъдещото развитие на случая.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви в петък, че социалната мрежа приема случилото се много сериозно и все още се опитва да установи повече подробности.

Атаката е значителен удар за Facebook на фона на усилията ѝ да си върне доверието след проблемите ѝ от последната година.

Случаят е и един от първите големи тестове за това как регулаторите ще приложат новия европейски закон, известен като GDPR, който влезе в сила по-рано тази година. Това може и да е знак, че заплахата от големи глоби, във връзка с подобни пробиви в сигурността, ще накара компаниите да разкриват по-рано подобни случаи и да дават повече информация публично.

По думите на експерти, макар че вече видяхме атаки след въвеждането на GDPR, като тази срещу тази на British Airways през септември, няма друга, която да е толкова мащабна, колкото тази на Facebook. Основният въпрос, с който ще се сблъскат регулаторите, е дали Facebook е инвестирала достатъчно в сигурност.

Взимането на финално решение по въпроса обаче може да отнеме няколко месеца.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още