Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Европейският парламент се споразумя за реформите при авторските права

438 депутати в заседанието гласуваха „за“ налагането на промените, 39 се въздържаха, а 226 гласуваха „против“

Европейският парламент се споразумя за реформите при авторските права

Европейският парламент по време на заседание, Снимка: Ройтерс

Европейският парламент постигна споразумение по въпроса за реформите на директивата за авторските права по време на заседанието си днес, предава Ройтерс.

438 депуати гласуваха „за“ налагането на промените, 39 се въздържаха, а 226 гласуваха „против“.

Следващата стъпка е да бъдат започнати преговори с Европейската комисия (ЕК) и 28-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) за уточняване на позициите, преди да се актуализират съществуващите правила за авторското право.

През юли голяма част от законодателите отхвърлиха твърдия подход, предложен от работната група, натоварена от Парламента да разгледа проблема. 

Още по темата

Комисията започна дебатите за реформа на регулациите преди две години в опит да гарантира, че онлайн платформите ще плащат на издателите, телевизионните оператори и артистите справедлив дял от приходите и ще носят отговорност за нарушения на авторските права.

Впоследствие предложението беше допълнено в защита на креативната индустрия в Европа, което предизвика остри протести от страна на технологичните компании.

Дебатът се фокусира върху две точки, една от които може да принуди Google, Microsoft и други големи компании да плащат за публикуване на новинарски фрагменти.

Другата точка е свързана с обособяването на задължителни филтри, които да пресяват съдържанието, споделяно от потребителите на платформи като YouTube, GitHub и Instagram. Тази система за контрол ще следи посетителите на въпросните сайтове да не споделят съдържание с авторски права.

Критиците на тези нови регулации твърдят, че автоматичните филтри представляват своеобразен надзор и биха могли да навредят върху свободата на изразяване. Според тях разпоредбите, предназначени предимно за предотвратяване на стрийминг и споделяне на пиратска музика и видео, са твърде широкообхватни.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ включиха в черния си списък и китайския производител на суперкомпютри Sugon