Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Hon Hai Precision Industry отчете най-големия спад на печалбата си от 9 години

Компанията има главоболия около новия iPhone X

Hon Hai Precision Industry отчете най-големия спад на печалбата си от 9 години

Снимка: Архив Ройтерс

Hon Hai Precision Industry отчете най-големия спад на печалбата си от 9 години, след като технологични проблеми нарушиха производството на iPhone X, пише Bloomberg.

Основният поддоставчик на Apple отчете 39% спад на нетната си печалба до 21 млрд. нови тайвански долара (696 млн. долара) през тримесечието, завършило през септември. Прогнозата на анализаторите беше за 37,2 млрд. нови тайвански долара. Това е най-големият спад на печалбата от последното тримесечие на 2008 г. за тайванската компания, която получава повече от половината от приходите си от Apple.

Решението на Apple да избере технически сложни сензори за лицево разпознаване за iPhone X първоначално затрудни някои доставчици и повлия негативно и на бизнеса на Hon Hai. Твърди се, че американската компания няма да успее да извлече достатъчно от своя най-скъп и най-търсен модел по Коледа. Освен това продължава да се бори с недостига на доставчици, които могат да правят OLED екрани. Оперативните разходи на Hon Hai се покачиха с над 16% през тримесечието, като притиснаха нетните маржове на фирмата до под 2%.

Още по темата

Нарастващият пазарен дял на китайските производители на смартфони – от Huawei до Vivo, също натежава на представянето на Hon Hai, тъй като те сами сглобяват устройствата си. И въпреки че световните продажби на смартфони нараснаха с 5 на сто през тримесечието, завършило през септември, този процес е задвижван от търсенето на по-евтини телефони на развиващите се пазари според компанията за проучвания Counterpoint.

Hon Hai отчете разочароващи приходи и по-рано, когато iPhone 8 не се представи достатъчно добре. Макар че компанията е основен доставчик на iPhone X, Apple не стартира продажбите на ключовия си модел до ноември, цели два месеца след като iPhone 8 се озова в магазините.

Книжата на компанията завършиха борсовия ден с 0,9% спад в цената си.

Резултатите на Hon Hai за третото тримесечие включват голяма неоперативна печалба, която засегна оценката на финансовите активи.

И все пак iPhone X ще се превърне в ключов двигател на печалбата на Hon Hai, след като Apple се справи с проблемите във веригата си от доставки. Американската компания прогнозира, че iPhone X ще генерира рекордни продажби, възлизащи на 87 млрд. долара през тримесечието, включващо Коледа.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Една трета от служителите на Paysafe са в София - и броят им продължава да расте