IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски компании инвестират 1 млрд. долара в бизнеса на Uber за автономни коли

Очаква се сделката със SoftBank, Toyota и Denso да бъде обявена през следващите няколко дни

22:30 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания Uber Technologies Inc е близо до сделка с няколко дружества, в това число и SoftBank Corp, които ще инвестират 1 млрд. долара в нейното звено за автономни автомобили, което ще бъде оценено на 7,25 млрд. долара, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от The Wall Street Journal. 

SoftBank, Toyota Motor Corp и доставчикът на авточасти Denso Corp са японските компании, които се подготвят да инвестират като част от сделка, която се очаква да бъде обявена през следващите няколко дни.

SoftBank инвестира общо 8 млрд. долара в Uber срещу 16-процетен дял в компанията за споделено пътуване, превръщайки се в най-големият акционер.

За да засили своето международно присъствие, Uber сключи споразумения и придоби дялове в най-голямата компания за споделени пътувания в Китай Didi Chuxing, базирания в Сингапур стартъп Grab, който е лидер на пазарите в Югоизточна Азия, и създаде съвместно дружество с руската фирма Yandex Taxi.

Очаква се скоро да приключи и придобиването на базираната в Дубай компания за споделени пътувания Careem. По този начин Uber ще разшири бизнеса си в Близкия изток.

В Индия Uber предлага услуги за споделени пътувания с мотори и рикши. През 2018 г. Uber генерира приходи на стойност 9.2 млрд. долара от бизнеса си за споделени пътувания. Междувременно компанията се ориентира и към доставката на храна и логистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още