Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китай затяга контрола си над... алгоритмите

Азиатската страна продължава с опитите да ограничи влиянието на интернет гигантите

Китай затяга контрола си над... алгоритмите

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Обширен нов план за ограничаване на алгоритмите, които стоят зад технологичните платформи, подготвя Китай, докато засилва опитите си да ограничи влиянието на интернет гигантите, пише Wall Street Journal.

Кампанията, започната миналата седмица от Администрацията на киберпространството в Китай, цели създаването на цялостна система за регулиране използването на алгоритми в рамките на три години. Всичко това е част от усилията на управляващата Комунистическа партия да обуздае недобросъвестните бизнес практики и да упражни по-голям контрол върху случващото се онлайн.

Регулаторите призоваха алгоритмите да бъдат прозрачни, но същевременно да се придържат към идеологията на Комунистическата партия.

Кампанията поставя Китай крачка напред в следенето на технологичните платформи, докато правителствата по света се борят с това как да реагират на автоматизираните технологии.

По-рано тази година Европейският съюз (ЕС) предложи ограничаване на определени начини за ползване на изкуствен интелект за ограничаване на потенциалните вреди. Властите в Съединените щати проучват въздействието на съдържанието, управлявано от алгоритмите на Facebook, върху потребителите, след като The Wall Street Journal съобщи, че Instagram има негативен ефект върху психичното здраве на децата.

Още по темата

Китай се прицелва в алгоритмите по-агресивно, като затяга контрола върху вътрешния си технологичен сектор. Предложените нови правила, публикувани през лятото, ще изискват алгоритми за защита правата на работниците и потребителите и ще забранят използването на алгоритми за манипулиране на потребителските акаунти, онлайн трафика и резултатите от търсенето.

“Не е задължително да гледаме на Китай като на регулаторен иноватор, но в този случай те са“, коментира Роджър Кримърс, доцент от Университета в Лайден, Нидерландия, който се фокусира върху китайската технологична политика.

Съгласно тригодишния план, публикуван миналата седмица, китайските регулатори са очертали стъпки за наблюдение на алгоритмите, включително се предвижда процес по регистрация и създаване на технически екип за оценка на механизмите и рисковете от алгоритмите.

Кампанията е част от по-мащабните регулаторни действия на Китай в технологичния сектор, които предизвикаха разследвания на част от най-големите компании в страната, включително на гиганта в онлайн търговията Alibaba Group Holding, платформата за доставка на храна Meituan и фирмата за споделено пътуване Didi Global. Усилията отчасти са насочени към бизнес практиките, които регулаторите смятат за недобри за служителите и за потребителите.

Компании като Meituan и Didi се изправиха пред критики за условията на труд на шофьорите си, придружени от призиви да направят алгоритми, които определят задачите и плащането на водачите по-прозрачни. Тази година властите предупредиха технологичните компании срещу използването на лични данни и ползването на алгоритми за поставянето на дискриминиращи цени за потребителите.

Администрацията на кибепространството в Китай, Alibaba и Didi не са отговорили на запитванията за коментар. В момента в Китай тече едноседмичен национален празник. От Meituan са отказали да коментират.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
3
 
2
Solar Power до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Еми сложил е многоточие :))))
1
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
имам чувство че автора не знае какво значи алгоритъм ... ама карай, требва да се отбележи че Китай забранява нещо си...

Още от Новини
Китай налага по-строги инвестиционни правила за Big Tech