Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Mastercard надмина прогнозите за печалбата след скока на потребителските разходи

Възраждането на туризма също подкрепя бизнеса на компанията

Mastercard надмина прогнозите за печалбата след скока на потребителските разходи

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Mastercard отчете печалба за второто тримесечие, която лесно надмина прогнозите благодарение на възстановяването на глобалните разходи на фона на отварянето на бизнеса и възраждането на туризма, предава Ройтерс.

Трансграничните обеми на компанията, които проследяват разходите по нейните карти извън страната на издаване, са нараснали с 58% в местни валути, подкрепени от увеличението на международните пътувания. Година по-рано тези обеми се свиха с 45% за същия период.

„Международният туризъм все още е в ранен етап на възстановяване и носи допълнителен потенциал за растеж“, коментира главният изпълнителен директор Майкъл Мийбах.

Още по темата

Mastercard наблюдава подобрения в туризма между Съединените щати и Латинска Америка, както и увеличение на пътуванията в Европа, допълва той.

Цената на акциите нарасна с 2,6% до 393,74 долара благодарение на отчета.

Разходите за полети на американските потребители са се възстановили значително от началото на тримесечието, а обемите вече са до нивото си преди пандемията, коментира главният финансов директор Сачин Мехра.

Международните пътувания в Азиатско-Тихоокеанския регион се възстановяват по-бавно, твърди Мехра и допълва, че е трудно да се прогнозира кога там ще има по-голям ръст на туризма, предвид разпространението на коронавирусните варианти.

Потребителските разходи са нараснали през тримесечието, благодарение на правителствените стимули, което изпрати доларовата стойност на обработените от Mastercard трансакции с 33% нагоре до 1,9 трлн. долара.

Като се изключат някои елементи, нетната печалба се е увеличила до 1,9 млрд. долара, или 1,95 долара на акция, от 1,4 млрд. долара, или 1,36 долара на акция, година по-рано.

Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 1,75 долара на акция по данни на Refinitiv.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ освободиха финансовия директор на Huawei