Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Nokia се опитва да блокира продажбите на продукти на Lenovo в Германия

Европейската компания засилва патентната си битка с китайския гигант

Nokia се опитва да блокира продажбите на продукти на Lenovo в Германия

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Nokia се опитва да блокира продажбите на продуктите на Lenovo Group в Германия след патентна победа, с което засилва битката за лицензи между двете компании, пише Bloomberg.

Действията следват заповед от 30 септември на мюнхенски съд, която забранява на Lenovo да продава каквито и да било продукти, ползващи технологията за компресиране на видео, която е дело на Nokia. Днес Nokia се опита да наложи решението, което засяга различни продукти – настолни компютри, лаптопи и таблети, гласи изявлението на финландската компания.

Още по темата

“Съдебните действия никога не са били предпочитан от нас вариант, но Lenovo не желае да започнем преговори, въпреки ясното решение, което потвърждава, че те ползват патентована технология на Nokia без разрешение“, посочва Nokia. „Вратата ни е отворена за Lenovo, така че да решим въпроса чрез добросъвестни преговори“.

Случаят е част от стратегията на Nokia да събира лицензионни такси от производителите на продукти на дребно, а не от производителите на отделни компоненти. Автомобилната индустрия също е нейна цел, а Daimler води битка с някогашния производител на телефони. Ако бъде наложен, моделът на Nokia ще попречи на много индустрии, които се подготвят за внедряването на 5G мобилната технология.

Lenovo обжалва решението и твърди, че Nokia е отказала да лицензира интелектуалната си собственост при справедливи и недискриминационни (FRAND) условия, на Lenovo или нейните поддоставчици, които се нуждаят от технологията.

“Вярваме, че наличието на стандартизирани технологии при FRAND условия, е ключово за бъдещето на световната технологична индустрия и за разпространението на достъпни иновации сред клиентите по целия свят“, посочва Lenovo. „Практиките за лицензиране на Nokia застрашават този достъп“.

Nokia и Lenovo се изправят една срещу друга в съда в Германия, Съединените щати, Бразилия и Индия. Комисията за международна търговия на САЩ разследва жалба на Nokia, която има за цел да блокира вноса на лаптопи, таблети и настолни компютри, произведени от китайската компания.

Обикновено страните се въздържат от изпълнение на германските патентни решения, докато тече обжалването. Ако на по-висока инстанция бъде отменена заповедта, едната страна може да се наложи да компенсира другата за пропуснати продажби, което може да се равнява на значителна сума.

Заплахата от блокиране на продажбите обаче често води двете страни до масата за преговори. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Spotify привлече повече абонати от очакваното през третото тримесечие