Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Подкрепена от Softbank компания за споделяне на автомобили набра 140 млн. долара

Платформата на Getaround обслужва над 100 града в САЩ и около 170 дестинации в Европа

Подкрепена от Softbank компания за споделяне на автомобили набра 140 млн. долара

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Компанията за споделяне на автомобили Getaround Inc заяви в сряда, че е набрала 140 млн. долара чрез допълнително финансиране от фондове за рисков капитал в момент, когато бизнесът ѝ се радва на нарастващо търсене и се възстановява от колапса от пандемията от коронавирус.

Базираната в Сан Франциско компания, подкрепена от японската корпорация SoftBank Group Corp, е набрала общо около 600 млн. долара от своето основаване преди повече от десет години. В предишните финансови кръгове компанията е оценена на повече от 1,5 млрд. долара. 

Още по темата

Компанията позволява на собствениците на частни превозни средства да отдават коли под наем чрез платформа на почасова или ежедневна база, като оперира в над 100 американски града и над 170 европейски локации, след като Getaround придобива местен конкурент през 2019 г.

Бизнесът на компанията пострада след началото на пандемията през март и април, когато търсенето спадна със 75% и компанията потърси финансова подкрепа от федералното правителство.

Сам Зейд, изпълнителен директор на Getaround, определи като спекулация твърдението, че дружеството си търси купувач, но заяви, че финансирането ще отведе Getaround до „най-здравословната позиция, в която някога се е намирала“.

„Този кръг на финансиране наистина ни помага да постигнем целта си за рентабилност“, каза Зейд, добавяйки, че парите ще бъдат използвани за растеж на съществуващите пазари.

Getaround също се стреми да ускори използването на електрически превозни средства на своята платформа, особено в Европа, където градовете са по-агресивни при премахването на двигателите с вътрешно горене, изтъкна още Зейд.

Попитан дали Getaround обмисля борсово листване чрез компания за придобиване със специално предназначение (SPAC), Зейд изтъкна, че компанията винаги се интересува от нови възможности за инвестиции, но отказа да предостави подробности.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Airbnb се насочва към листване на Nasdaq