IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Scala Hosting и NS1.bg с лекция за пътя на успеха и ролята на иновациите

Как една българска компания успява да се конкурира с най-големите в света в хостинг сектора – разказаха Христо Русев и Владислав Георгиев пред студенти

17:19 | 30.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Istock</em></p>

Снимка: Istock

Как една българска компания успява да се конкурира с най-големите компании в света в хостинг сектора, къде е ролята на иновациите и каква е рецептата за успеха? Отговорите научиха студентите от МBA „Стратегическо управление“, които се срещнаха със съсобствениците и управители на NS1.bg/Scala Hosting Христо Русев и Владислав Георгиев. Двамата бяха вдъхновяващите гост-лектори в магистърската програма. Тяхната компания NS1.bg е един от големите доставчици на хостинг услуги на българския пазар, а Scala Hosting – американската им компания и световният им бранд.

Scala Hosting работи в 120 страни и има над 50 000 клиента, които хостват над 700 000 уебсайта на техните сървъри. Част от ръста и успеха на компанията се дължи на факта, че успяват да се преборят да бъдат изключителен партньор на Joomla във VPS сегмента от януари 2021 г. и до сега, а постиженията на Христо Русев и Владислав Георгиев са значителни. През 2022 година Forbes обяви компанията им за предлагащи Best VPS Hosting Services - топ 5 в света за май 2022 г. Именно VPS услугите и иновативният продукт Spanel (контролен панел за управление на виртуални частни сървъри) ги изстрелват в световната орбита. TechRadar дори обявява Spanel за “best cPanel”.

Но каква е рецептата за техния успех? Във века на глобалния аутсорсинг, това ли е най-добрата стратегия? Според Христо Русев и Владислав Георгиев не на всяка цена. В тяхната компания Scala Hosting правят всичко необходимо сами. Подобни стратегии използват и други български компании, които са световни лидери в техните ниши.

В лекцията си Христо Русев разказа за разликите в пазарните стратегии на Scala Hosting и конкурентите ѝ, фокусирайки се върху разработването на софтуер вътре в компанията, а не за лицензи и реклама, а Христо Георгиев анализира движещите сили в хостинг индустрията.

Интерес сред студентите предизвика и специалният план за Minecraft hosting, чрез който Скала хостинг „обучава“ геймърите (вкл. деца) на основните концепции на облачните услуги и виртуални частни сървъри. Майнкрафт освен популярна игра е вече и налагаща се платформа за геймификация на образованието.

Домакин на лекцията беше доц. д-р Тодор Ялъмов, директор на магистърската програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още