IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber е набрала 2 млрд. долара след продажба на високорискови облигации

Американската технологична компания вече започва да се подготвя за своето листване на борсата в началото на следващата година

12:23 | 18.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Uber е набрала 2 млрд. долара от продажби на високорискови облигации, показва доклад. Компанията се готви за своя борсов дебют, предвиден за първата половина на 2019 г., предава CNBC, позовавайки се на Financial Times.

Uber е набрала 1,5 млрд. долара чрез продажбата на 8-годишни книжа с доходност от 8% (първоначално очакваше да набере 1 млрд. долара от тях), а останалите 500 млн. долара са дошли от продажбата на 5-годишни книжа с доходност от 7,5 на сто в частно предлагане, водено от американската банка Morgan Stanley.

CNBC не е открила за коментар Uber или Morgan Stanley, но според FT Убер е потвърдила завършването на продажбата.

Технологичният стартъп се подготвя за своето първично публично предлагане (IPO), като по-рано през седмицата стана ясно, че е бил оценен от Morgan Stanley и Goldman Sachs на 120 млрд. долара при евентуално IPO догодина.

Предложението показва, че Uber набира инерция към борсата, което е сред най-очакваните събития за Wall Street и Силициевата долина и може да стане факт по-рано от прогнозираното поради бързо променящия се пазар.

Като част от споразумението с японския инвеститор SoftBank Group Corp Uber трябва да стане публична компания до края на следващата година, споделят източници.

Ако това не се случи, американската компания за споделено пътуване ще бъде принудена да позволи на определени инвеститори, тези, които са вложили повече от 100 млн. долара или притежават акции поне от пет години, да продадат своите дялове на вторичния пазар.

Вижте още технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още