IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber плаща 4,4 млн. долара за уреждане на казус за полова дискриминация

С това се слага край на разследване, започнато по времето на Травис Каланик

21:09 | 19.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Uber ще плати 4,4 млн. долара, за да реши казус, свързан с обвинения в полова дискриминация от 2017 г., обяви Комисията за равни възможности в заетостта (EEOC), цитирана от CNBC.

Споразумението слага край на разследване, започнато в зората на сигналите, предполагащи, че ръководството на Uber е позволило дискриминация и тормоз на работното място по време на управлението на съоснователя и бивш главен изпълнителен директор Травис Каланик.

EEOC заяви, че разследването „е открило разумна причина да вярва, че Uber е позволила култура на сексуален тормоз и отмъщение срещу лица, които са се оплакали от подобен тормоз, което е в нарушение на Закона за гражданските права от 1964 г.“, посочва прессъобщение.

Uber поиска собствено разследване работната среда, водено от бившия главен прокурор Ерик Холдър, което издаде редица препоръки как компанията да актуализира политиките на работното си място.

Uber уволни над 20 служители след отделно вътрешно разследва за полова дискриминация и сексуален тормоз. Каланик се оттегли от поста главен изпълнителен директор през юни 2017 г., но запази мястото си в борда на директорите.

Сумата от 4,4 млн. долара, които Uber ще плати за уреждане на случая, ще създадат фонд за компенсиране на онези, които EEOC посочва, че са „преживяли сексуален тормоз и/или свързано с него отмъщение между 1 януари 2014 г. и 30 юни 2019 г., и ще им даде възможност да подадат искане“.

Освен това Uber ще създаде система за иденфициране на служители, обвинени в сексуален тормоз, както и на мениджъри, които не отговарят на сигнали за сексуален тормоз „навреме“, допълва прессъобщението. Външен консултант ще помогне на Uber да обнови политиките си, а от регулатора ще следят Uber в продължение на три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още