IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг е предупредил Тръмп за възхода на китайските технологични гиганти?

Според източници на Wall Street Journal това се е случило на вечеря през октомври

19:49 | 24.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е предупредил президента на САЩ Доналд Тръмп по време на вечеря в Белия дом миналия октомври, че китайски технологични компании представляват директна заплаха за американския бизнес, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

По думите им Зукърбърг е казал, че ограничаването на тези фирми трябва да е по-голям приоритет, отколкото ограничаването на Facebook.

По същото време Зукърбърг е предупредил американските власти, че китайски технологични компании представляват риск за американските ценности и за технологичната доминация на страната. Според източниците лидерът на Facebook е посочил TikTok, която е собственост на базираната в Пекин ByteDance, като е заявил, че тя не споделя ангажимента на Facebook към свободата на изразяване.

Том Котън от Камарата на представителите и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър, които са се срещнали със Зукърбърг през септември, през октомври призоваха за разследване на TikTok. Скоро след това беше започнато американско разследване, а този месец Тръмп подписа заповедта, забраняваща приложението, позовавайки се на притесненията за националната сигурност. През уикенда TikTok обяви, че се е обърнала към съда, за да противодейства на заповедта.

TikTok представлява голяма заплаха за бизнеса на Facebook. Приложението за споделяне на видеа, което преживя бум през последните месеци, се конкурира директно с Instagram. Като се има предвид размера на аудиторията на TikTok, е възможно компаниите по-скоро да плащат за реклама в TikTok, отколкото в Instagram на Facebook.

Днес търговският съветник на Белия дом Питър Наваро заяви пред CNBC, че Зукърбърг има „нулево влияние“, когато става дума за TikTok и информацията не е достоверна.         

Говорител на Facebook пък обяви: „Марк никога не се е застъпвал за забрана на TikTok. Той неведнъж е казвал публично, че най-големите конкуренти на американските технологични компании са китайски компании с ценности, които не съответстват на демократичните идеали като свободата на словото. Нелепо е да предположим, че дългогодишните притеснения, свързани с националната сигурност, повдигнати от политиците от всички страни на спектъра, са оформени само от изявленията на Марк“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
Абсобютния монопол на компании като Гуг, Мсофт, Суратттфетер е потресаващ на фона на неплащането на солидни реални данъци в ЕС!!! Къде са антимонополните мерки на ЕС срещу американските чудовища???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още