IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на McDonald's връща на концерна 105 млн. долара

Стив Истърбрук е поддържал интимни отношения с три служителки на компанията

11:03 | 17.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият шеф на веригата Стив Истърбрук. <em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Бившият шеф на веригата Стив Истърбрук. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Веригата за бързо хранене McDonald's постигна споразумение в съдебната битка със своя бивш главен изпълнителен директор Стив Истърбрук, който беше уволнен заради афера със служителка. Той ще възстанови полученото от него обезщетение в размер на 105 млн. долара.

„Споразумението държи Стив Истърбрук отговорен за явното му неправомерно поведение, включително за начина, по който се е възползвал от позицията си на главен изпълнителен директор на групата“, казва Енрике Ернандес-младши, председател на борда на директорите на McDonald's. „Споразумението предотвратява продължително съдебно дело и ни позволява да продължим напред“, казва още той, цитиран от WSJ.

Истърбрук беше уволнен в края на 2019 г. заради връзка по взаимно съгласие в компанията. По този начин британецът е нарушил указанията на веригата за хамбургери, защото политиките на McDonald’s не позволяват на главните изпълнителни директори да имат връзки с никого в компанията. Самият Истърбрук признава, че тогава е допуснал „грешка".

През август 2020 г. McDonald's обяви, че шефът на групата е имал „сексуални отношения" с три други служителки преди уволнението си. Освен това той е предоставил опции за акции на стойност няколкостотин хиляди долара на една от жените, с които е имал връзка. Бившият главен изпълнителен директор е „излъгал“ компанията и е „унищожил доказателства за неподходящо лично поведение“.

Бившият шеф се извини

McDonald’s даде Истърбрук на съд и поиска той да върне обезщетението, изплатено му след уволнението. Според съдебния иск на McDonald's са намерени „десетки голи, полуголи или сексуални снимки и видеоклипове на няколко жени, включително снимки на служители на компанията“. Истърбрук е изпращал снимките от служебния си имейл в личния си имейл.

Компанията твърди, че ако новата информация е била известна по-рано, тя не би се съгласила със съдържанието на споразумението за прекратяване на трудовото правоотношение. То е било прекратено, без да е посочено конкретно нарушение като причина. Поради тази причина Истърбрук е получил и сериозно обезщетение при напускането.

Междувременно бившият главен изпълнителен директор се извини за поведението си. „В McDonald's и в неговия Съвет на директорите се отдава значение на това да се постъпва правилно и да се поставят на първо място проблемите на клиентите и хората", каза Истърбрук. „По време на работата ми като главен изпълнителен директор понякога не успявах да спазвам ценностите на McDonald's и да изпълнявам определени отговорности като ръководител на компанията“.

Истърбрук е получил обезщетението си в брой и опции за акции. McDonald's оценява сегашната стойност на пакета на 105 млн. долара (около 93 млн. евро). Това е едно от най-големите възстановявания на обезщетения в корпоративната история на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
зависи... ако са нeгpи които обичат да са от грешната страна муя.... най вероятно пак ДА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Ако беше интимничел със служители мъже дали щеше да е проблем и дали щеше да връща пари? Щото това вече ми прилича на гнусна дискриминация. Как досега хванаха и осъдиха само 1 шеф гей, който беше злоупотребявал сексуално с подчинени? А не съм чул и нито една ЛГБТ фурия да бъде наказана за същите престъпления, въпреки че ги има доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ама че скъпо му е седнал тоз ******джилък.Можеше за тез пари денонощно няколко мис свят да му стоят диванчапраз десет години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
ми те женските сами се нaдупват на шефските позиции ... чак е досадно това поведение ... усетят ли те че имаш слаб ангел , те хлъзват без никакви задръжки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още