IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цюрих, Париж и Хонконг са най-скъпите градове в света

Електрониката поскъпва, а дрехите поевтиняват, показва анализ на Economist Intelligence Unit

19:07 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Това е мечтата на мнозина – да се установят в голям град и да започнат бляскав нов живот. Но както е известно, животът в големите градове си има своята цена, особено ако изберете Хонконг, Париж или Цюрих, които са най-скъпите градове в света според ново изследване, цитирано от CNN.

Economist Intelligence Unit (EIU) подрежда 133 града в света, като сравнява цената на кошница от 138 ежедневни продукта във всеки от тях.

Европейските градове изпреварват Сингапур и Осака, които оглавяваха индекса заедно с Хонконг в предходното издание на допитването за цената на живота в света, проведено през март.

Този път промените са особено силно изразени, а докладът оценява последиците от коронавирусната пандемия върху цените по света.

Заради валутните колебания вследствие на пандемията, включващи и спад на стойността на американския долар, дестинации в Африка, Северна и Южна Америка и Източна Европа са поевтинели от март насам, а цените в Западна Европа, където еврото поскъпна спрямо долара, растат. Швейцарският франк също повишава стойността си.

Сингапур и Осака остават съответно на четвърто и пето място, а Тел Авив дели петото място с японския град. Изтичането на чуждестранни служители по време на пандемията е причина за отстъплението на Сингапур, чието население намалява за първи път от 17 години, сочат данните на EIU.

Топ десет се допълва от Женева, Ню Йорк, Копенхаген и Лос Анджелис. Сидни заема 15-о място, Лондон е на 20-о място, а Найроби е на 77-о място. Москва заема 106-а позиция, а Делхи е на 121-о място.

Най-голям скок прави Техеран, който се изкачва от 106-о на 79-о място заради американските санкции, които се отразяват на доставките. Рейкявик, Рио де Жанейро и Сао Пауло регистрират най-голям спад на цените. EIU отдава класирането на бразилските градове на „слабата валута и растящите нива на бедността“.

Сирийската столица Дамаск е градът с най-ниски разходи за живот, следвана от Ташкент в Узбекистан, Лусака в Замбия, венецуелската столица Каракас и Алмати в Казахстан.

Топ десет на най-евтините градове в света се допълва от Карачи (Пакистан), Буенос Айрес (Аржентина), Бангалор и Ченай в Индия. Аржентинското правителство въвежда контрол на цените по време на пандемията, което вероятно обяснява позицията на Буенос Айрес.

Скъпа електроника и по-евтини дрехи

Не само градовете разместват позициите си. Допитването установява, че цените на електрониката нарастват в глобален план, а в същото време цената на дрехите намалява. Причина и за двете тенденции вероятно е увеличаването на броя на хората, работещи от вкъщи. Цените на основните хранителни стоки са останали относително непроменени, а продуктите за лични грижи, тютюнът и алкохолът са поскъпнали.

„Пандемията с COVID-19 доведе до отслабване на американския долар, а валутите в Западна Европа и Северна Азия се засилват спрямо долара, което от своя страна променя цените на стоки и услуги“, коментира Упасана Дут, ръководител на отдела за разходи за живот в света на EIU.

„Пандемията променя поведението на потребителите като работата от вкъщи увеличава цените на потребителската електроника, а храната за вкъщи измества храненето в ресторанти при семействата от средната класа“, допълва тя.

Колкото до бъдещето, нещата не изглеждат розови. EIU прогнозира, че тенденциите ще продължат, като хората ще отдават приоритет на основните хранителни стоки и забавлението за дома спрямо дрехите през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още