Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германия е най-големият производител на сладолед в ЕС

Страната произвежда и сладоледа с най-ниска средна цена от 1,3 евро на литър

Германия е най-големият производител на сладолед в ЕС

Снимка: Zack Wittman/Bloomberg

През 2020 г. Европейският съюз е произвел над 2,9 млрд. литра сладолед, което е спад с 9% спрямо предходната година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През същия период страните членки на ЕС са изнесли 232 млн. кг сладолед към страни извън ЕС на обща стойност 752 млн. евро. Освен това вносът на сладолед от страни извън съюза е възлязъл на 79 млн. кг на стойност 182 млн. евро.

Макар че вносът на сладолед от страни извън ЕС е намалял с 4% спрямо 2019 г., износът се е повишил с 5%.

Сред страните членки на съюза Германия е била най-големият производител на сладолед през 2020 г. с 642 млн. литра. След нея се нареждат Франция с 516 млн. литра (данните са за 2019 г.) и Италия с 509 млн. литра.

Освен че е най-големият производител на сладолед през 2020 г., Германия е произвела и сладоледа с най-ниска средна цена от 1,3 евро на литър. Франция отчита най-високата цена от 2,2 евро на литър сладолед (данните са от 2019 г.), следвана от Италия със средна цена от 2 евро на литър.

Франция е изнесла 59 млн. кг сладолед през 2020 г., съставляващи 25% от износа на сладолед извън ЕС. Това превръща страната в най-големия износител на сладолед сред страните членки на съюза. Тя изпреварва Нидерландия, която е изнесла 38 млн. кг сладолед, или 16% от общия износ извън ЕС.

Германия е на трето място с 29 млн. кг и дял от 13%, следвана от Италия с 20 млн. кг и дял от 9% и Белгия с 16 млн. кг и дял от 7%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Японска принцеса се отказа от титлата си, за да се омъжи за съученик