IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модният елит създава фронт за борба с климатичните промени

Идеята за сключване на пакт в модния бранш е на френския конгломерат Kering съвместно с френското Министерство на околната среда

15:45 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Armani, Chanel, Gucci, H&M, Nike,Calvin Klein, Prada, Burberry, Zara - това са само част от най-популярните модни марки, които планират да сключат общо споразумение, с което да ограничат негативния ефект на текстилната индустрия върху околната среда, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Новината идва в навечерието на срещата на Г-7 във френския град Биариц този уикенд, където се очаква президентът Емануел Макрон да постави за пореден път важния въпрос с влиянието на човешката дейност върху природата, посочва .

Идеята за сключване на пакт в модния бранш е на френския конгломерат Kering съвместно с френското Министерство на околната среда.

Модният бизнес е отговорен за около 8% от въглеродните емисии в световен мащаб, според проучване от 2018 г. на Quantis. Боите, които се използват за оцветяване на материите, замърсят водните запаси, а пестицидите за третиране на памука тровят земята и въздуха.

Пактът се очаква да обедини усилията на около 150 от най-големите производители на дрехи и обувки. Те представляват повече от 30% от световното производство в бранша, така че ефектът от общите им усилия несъмнено би бил осезаем.

Част от мерките, предвиждани в пакта, са премахване на нерециклируемите пластмасови изделия, изоставане на найлоновите опаковки и достигане на пълен въглероден неутралитет до 2050 г. До 2030 г. пък би трябвало всички компании да залагат 100-процентово на възобновяеми енергийни източници.

Поставените срокове, обаче, са причина френският конгломерат LVMH да не се включи в подготвяния пакт. Компанията е собственик на марки от ранга на Louis Vuitton, Fendi, Givenchy и Christian Dior.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още