IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е на 79-о място сред най-добрите градове за живот в света

Виена сложи край на доминацията на Мелбърн и оглавява индекса на Economist Intelligence Unit

15:59 | 14.08.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

София заема 79-о място сред 140 града в индекса на Economist Intelligence Unit на най-добрите градове за живот в света. Те са били оценени по критерии като стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Столицата ни изпреварва Белград и Букурещ, които делят 82-о място в индекса и изостава от Атина, която е поставена на 72-о място.

Виена сложи край на седемгодишното господство на Мелбърн като най-добрия град за живот в света. Австрийската столица е оценена с 99,1 от максимални 100 точки в индекса на Economist Intelligence Unit, а градове в Австралия и Канада заемат шест от първите десет места в класацията. САЩ отново не са представени в топ десет. След Виена и Мелбърн се нареждат Осака, Калгари, Сидни, Ванкувър, Токио, Торонто, Копенхаген и Аделаида.

Големи финансови центрове като Лондон (48-о място) и Ню Йорк (57-о място) страдат от собствения си успех, като претовареният обществен транспорт, по-високите нива на престъпност и задръстванията подкопават привлекателността им.
Хонконг (35-о място) изпреварва с малко местния си конкурент Сингапур (37-о място) в индекса, след като подобрява резултата си по критерий стабилност.

Други два азиатски града – Осака (3-о място) и Токио (7-о място) също се изкачват в класацията до най-високата им позиция от над десет години насам на фона на спада на престъпността и подобряването на обществения транспорт.
Повечето от най-добре представилите се градове са със средни размери и се намират в богати държави със сравнително ниска гъстота на населението.

Хонолулу е най-добре представилият се американски град, като заема 23-о място, следван от Питсбърг на 32-о място.

На дъното на индекса, който включва 140 града, се намира разкъсваният от война Дамаск. Градове с лоша инфраструктура като Хараре или със сериозно замърсяване на въздуха като Дака също се представят зле.

„В глобален план това беше година на много промени. Виена измести Мелбърн и се превърна в най-добрия град за живот в света, а общо 77 града отчетоха промяна в рейтинга си. Завръщането към относителна стабилност след няколко големи терористични атаки и инциденти, свързани с гражданско неподчинение в голяма част от Западна Европа и Северна Америка, означава, че само девет града губят позиции в този период“, отбелязва Роксана Славчева, главен редактор на изследването. 

Манчестър (35-о място), Париж (19-о) и Копенхаген (9-о) постигат най-голям скок в индекса сред европейските градове със съответно 16,13 и 12 места. Подобряването на позициите на Манчестър и Париж се дължи на устойчивостта им след терористичните атаки в последно време, въпреки че резултатите им по критерий стабилност са сред най-ниските в Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 5 години
Гр. София носи името на..... излекувана, дължащо се на вълшебното действие на въздухът! В момента гр. София е затвор за наказание и изтезание на гражданите си. Перспективата е още по- мрачна и ако не са "дебелите пипала на октопода" да хрантути 1/2 от населението, градът е обречен. Няма инфра структура, няма перспектива, има едно безмилостно разграбване! В статията, посредствено платено клише, липсват критерии за оценка, но София реално е на 1079-то мясо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivel
преди 5 години
Достатъчно е някой от оценяващите да бъде прекаран от летището към Ботевградско шосе през дупките ци-ганското гето, кози, коне, горящи гуми, разпиляни *** по ливадите, външни ке-нефи със сателитни антени монтирани на тях, сигурно да се забавляват вътре докато вършат обичайните неща. Това е ужасно връзката на летището със северна България през Ботевградско шосе е някъкъв кошмар. Ако това беше в някоя нормална държава,където земите около основното летище в столицата са доста скъпи заради логистичните компании, нямаше отдаван ада има и помен от това гето там. Много ми се иска да чуя Фъца какво мисли по този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
Tantum
преди 5 години
Явно не знаеш, че стотици доброволци в София имат станции за измерване на прахови частици, показанията от които са достъпни на airsofia.info. Гледай каква е динамиката на въздуха и ще ти се изяснят някои неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 4
gembirdkz
преди 5 години
Толкова сме далеч от света че просто е ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ,тотална липса на компетентност от кадрите по министерствата,тотална липса на визия за собствено развитие на държавата,9г вече един пожарникар управлява и нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Tantum
преди 5 години
Да видим "ромските квартали" дали също ще бъде цензурирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
Tantum
преди 5 години
Не преувеличавай. Такова замърсяване има само в *** квартали и то е само по няколко дни на година, а основната причина за тези нива на замърсяване е температурната инверсия, която пречи на ветровете да разсеят замърсяването. При такива климатични условия който и да е голям европейски град ще превиши нормата на прахови частици в пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 5 години
моля изброй поне 30 от гетата, че настана спор в офиса :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Изкара ли за едно кафе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 1
ejko
преди 5 години
това - надявам се - е проява на сарказъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 22
oio
преди 5 години
Не е много челна позиция, но все пак е добре. Браво на кмета ни г-жа Фъндакова за доброто управление на столицата, както и на ГЕРБ че дава всичко за столицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още