IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТUI остана на загуба от почти 2,5 млрд. евро за годината

Главният изпълнителен директор на най-големия туроператор в Европа обаче е оптимист за бъдещето

10:13 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Туристи чакат на гишето на TUI на летището в Палма де Майорка. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/CATI CLADERA</em></p>

Туристи чакат на гишето на TUI на летището в Палма де Майорка. Снимка:  EPA/CATI CLADERA

Рязко покачване на броя на заразените с коронавирус, омикрон вариантът, нови ограничения за пътуване - никой в туристическия бранш не знае колко тежка ще бъде тази зима.

Въпреки това Фридрих Юсен не иска да позволи това да отнеме увереността му. „Не мога да си представя, че 2022 г. ще бъде по-лоша от 2021 г.", каза главният изпълнителен директор на Tui при представянето на финансовите резултати на най-големия туроператор в Европа. Според него резервациите за Великден например вече почти са се върнали на нивата отпреди кризата. „И то на по-високи цени“.

По време на цялата пресконференция Юсен се опитваше да оправдае оптимизма си, пише Handelsblatt. През четвъртото тримесечие на финансова 2021 година (до края на септември) хотелите на групата вече отново са на печалба. Това се отнася и за пазарите в Централна и Западна Европа.

„През четвъртото тримесечие предлагахме само около половината от нормалния капацитет, но въпреки това свободният паричен поток беше 1,4 млрд. евро. Това е впечатляващо", казва топ мениджърът, оправдавайки положителните си прогнози за следващата година.

Но посланието не се възприе напълно на борсата. Акциите на най-голямата европейска туристическа група се сринаха с 6,5% в сряда, след което бързо се възстановиха, но останаха на червено. Инвеститорите очакваха по-добри данни за изминалата година. Приходи за 5,7 млрд. евро и нетна загуба от 2,3 млрд. евро - това е средната прогноза на експертите.

В крайна сметка ТUI обяви приходи в размер на 4,7 млрд. евро и загуба от почти 2,5 млрд. евро – твърде скромни числа в очите на инвеститорите. Главният изпълнителен директор на Tui обаче подчерта други ключови данни. Той заяви, че компанията е успяла да намали нетния си дълг от 6,4 млрд. евро на малко под 5 млрд. евро. Компанията разполагала и с достатъчна ликвидност от 3,5 млрд. евро. „Проблемът вече не е в ликвидността, а в дълга и рентабилността“, казва Юсен.

Концернът предупреди, че може да се наложи да свие капацитетите си за зимния сезон, тъй като опасенията за омикрон варианта на коронавируса надделяват над надеждите за възстановяване.

ТUI е в затруднена ситуация, откакто пандемичните ограничения предизвикаха хаос в туристическия сектор, оставяйки хотели, самолети и круизни кораби до голяма степен празни от март 2020 г.

Туроператорът очаква резервациите да се върнат на предпандемичното равнище до лятото на 2022 година, но заради омикрон се въздържа да направи прогноза за текущата финансова година, която започна на 1 октомври.

За да оцелее в периода на пандемията, компанията трябваше да потърси помощ от германското правителство и да набере средства чрез нов дълг и акционерен капитал, включително увеличаване на капитала с 1,1 млрд. евро неотдавна.

Компанията, която притежава туристически агенции, хотели, авиокомпании и круизни кораби, посочи, че в момента отчита 4,1 милиона резервации за тази зима и лятото на 2022 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още