IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните времена за американския автомобилен пазар продължават

Автомобилната индустрия в САЩ продължава да се сблъсква с препятствия по отношение на продажбите заради пандемията и слабото търсене

23:00 | 01.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Големите производители на автомобили в САЩ предупредиха за рязък спад в продажбите на превозни средства на американския пазар през второто тримесечие, тъй като отстъпките и сделките за финансиране се оказват достатъчни, за да компенсират масовите затваряния на фабрики и шоуруми заради пандемията, съобщава The Wall Street Journal.

General Motors Co. отчете спад на продажбите от 34% през второто тримесечие на годишна база, като търсенето се повишава през май и юни. Продажбите на Toyota Motor Corp. се свиват с около една трета, докато тези на Fiat Chrysler се понижават с 39%.

Като цяло се очаква продажбите на превозни средства в САЩ през второто тримесечие да паднат с около една трета, смятат анализаторите, след като автомобилните заводи и някои автосалони затвориха за продължителни периоди през пролетта. Повечето големи автомобилни компании отчитат резултатите от продажбите за второто тримесечие в сряда. 

Все пак спадът не е толкова стръмен, колкото се очакваше, а продажбите отчитат подобрение от края на март. Големите отстъпки при продажба и федералните стимули подпомогнаха ограничено търсенето на автомобили на фона на рязкото покачване на нивото на безработицата и дистанционната работа, възприета от много компании в САЩ, посочват дилърите.

Сега възстановяването на продажбите в бранша е изправено пред тежък летен тест, тъй като производителите на автомобили премахват отстъпките, а ефектът от федералните стимули избледнява.

Автомобилните концерни се втурнаха по-рано през пролетта да предлагат отстъпки, подобни на тези от ерата на рецесията, и сделките за финансиране, които засилиха продажбите на пикапите и ускориха нарастването на продажбите на дребно, тъй като дилърите се фокусираха върху продажбата на автомобили онлайн. През последните седмици продажбите на дребно достигат нива, които са по-ниски само с 4 до 6% от прогнозите преди пандемията, сочат данни на J.D. Power.

"Пазарът и потребителите на дребно продължават да се над очакванията", заяви Боб Картър, ръководител „Продажби“ в Toyota за Северна Америка.

След достигането на рекордни стойности в началото на май, спонсорираните от компаниите отстъпки паднаха близо с 13%, според J.D. Power. Промоционалните заеми, с хоризонт от седем години, представляват 9,4% от покупките през миналия месец в сравнение с 12,4% през май.

„Пазарът става все по-малко привлекателен“, изтъква Джесика Колдуел, анализатор към Edmunds.com, която коментира продажбите на автомобили. „Текущите продажби рисуват оптимистична картина предвид обстоятелствата, но имайки се предвид ситуацията с COVID-19 и напрегнатия политически климат, индустрията трябва да се подготви за предстоящите несигурности“, подчертава Колдуел.

Ward's Intelligence изчислява, че запасите на американските дилъри през юни са били с 32% по-малко в сравнение с година по-рано.

Автомобилната индустрия в САЩ стартира 2020 г. с очаквания, че продажбите на превозни средства ще останат стабилни. След две поредни тримесечия на спад на продажбите анализаторите прогнозират, че този показател може да падне под 14 млн. броя за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още