IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове задълбочава проблемите в автомобилния сектор

Renault удължава периода на производствени прекъсвания в Испания, докато Suzuki и Stellantis ограничават своите операции съответно в Унгария и Италия

11:10 | 01.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френският автомобилен концерн Renault ще удължи частичните прекъсвания на производството в своите три завода за сглобяване на превозни средства в Испания до края на годината заради глобалния недостиг на чипове, съобщава Automotive News Europe.

Компанията планира да спре производството в завода си в Паленсия, където произвежда своя популярен SUV Kadjar и компактния Megane, за 61 дни, както и операциите във фабриката си във Валядолид, където се сглобява SUV Captur, до 40 дни, заяви говорител на Renault Испания. 

Заводът за двигатели във Валядолид може да спре производство за период от 17 дни.

Автомобилните концерни бяха принудени да намалят темповете на производство през последните месеци поради недостига на чипове, който ги накара да се конкурират с индустрията за потребителска електроника за доставките на полупроводници на фона на глобалните смущения във веригите на доставка, причинени от разпространението на коронавируса.

Renault вече беше одобрил план за временно спиране на работата в своите заводи в Испания за около 30 дни между април и юли и реши да създаде нов план за последните четири месеца на годината, тъй като недостигът продължава.

В Испания френският разработчик разполага с общ производствен капацитет от около 580 хил. автомобила годишно.

Решението на Renault да забави производството следва подобни мерки, предприети от конкуренти, включително Volkswagen, Toyota и Stellantis.

Подобно е положението и при японския концерн Suzuki, който ще спре производството си в своята фабрика в Унгария за две седмици през септември поради недостига на чипове. Заводът в Естергом ще спре производството от 6 до 8 септември, заяви говорител на Suzuki.

Фабриката произвежда SUV моделите Vitara и SX4 S-Cross. Миналата година тя е произвела 112 475 превозни средства, според уебсайта на Suzuki Унгария.

Френският конкурент на Renault Stellantis ще удължи с една седмица до 13 септември планираното спиране на производството в завода си в Мелфи, Южна Италия, поради същите проблеми с доставките.

Замразяването на производството в Мелфи, един от най-големите заводи в Италия на автомобилния производител, се случва, след като Stellantis в понеделник заяви, че ще удължи временното спиране на производството в няколко от своите заводи в Европа поради недостиг на чипове.

В Мелфи се сглобяват моделите Jeep Renegade, Compass и Fiat 500X.

"Компанията потвърди пред синдикатите, че забавянето се дължи на недостига на полупроводници на международните пазари", посочват в изявление от Stellantis.

Производството в Мелфи е спряно от средата на август, включително за две седмици по време на традиционната лятна ваканция.

Stellantis повтори, че недостигът на полупроводници засяга цялата автомобилна индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още